Kako se automobilski proizvođači pripremaju za pokretanje fabričkih traka

J. M.
Kako se automobilski proizvođači pripremaju za pokretanje fabričkih traka
Foto: Screenshot / X.com / Ilustracija

Poput skoro svih europskih fabrika automobila, tako i pogoni Lade trenutno miruju. Uprkos pojačanom interesu kupaca, martovskom rastu prodaje novih automobila u Rusiji za čak 22 posto, virus COVID-19 zaustavio je obje ruske fabrike Lade, u matičnom Togliattiju ali i Iževsku gdje se izrađuje model Vesta.

No, slika sablasno pustih pogona i automobilskih školjki koje miruju na traci uskoro će se promijeniti. Lada se priprema za nastavak proizvodnje, a snimak pokazuje mjere kojih će se morati pridržavati radnici u Iževsku.

Prostorije se temeljito dezinficiraju svakih 15 minuta, pojavile su se oznake obavezne društvene udaljenosti, radnici će dobiti antiseptike, maske i zaštitne naočale. Kontakti će biti smanjeni i u tvorničkoj kantini: Nijedan radnik neće moći uzimati ništa iz zajedničke košare, čak ni pribor za jelo.

Još nije poznato kada će pogon biti ponovo otvoren, za šta je potrebna posebna dozvola nadležnih ruskih agencija. Mjere u zapadnoj Europi su vjerovatno i strože pa se postavlja pitanje da li će biti moguće pokrenuti proizvodnju uz takva ograničenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije