Kasnite s plaćanjem? Automobil će vas uskoro upozoravati, zaključati se i otići

0
Radiosarajevo.ba
Kasnite s plaćanjem? Automobil će vas uskoro upozoravati, zaključati se i otići

Ford je patentirao pomalo bizaran način za zapljenu automobila u slučajevima kada vlasnici kasne s plaćanjem rate.

Ford je zainteresiran za izgradnju sistema koji bi omogućio automobilu da se zaključa ukoliko njegov vlasnik ne drži korak s plaćanjem rata za isti. Prijava za patent podnesena je u augustu 2021., a objavljena je prošlog mjeseca.

Ford kaže da se sistem zamišlja kao rješenje za pitanje vlasnika koji imaju “neusklađena” plaćanja i pokušavaju “ometati operaciju povrata”.

Kako čuvati luk da ne proklije i zadrži savršen okus?

Kako čuvati luk da ne proklije i zadrži savršen okus?

U prijavi patenta, Ford opisuje upotrebu "kompjutera za povrat" koji može olakšati taj postupak, a koji započinje s nekim manjim smetnjama koje bi prouzročile “nelagodu” vlasniku vozila.

Ako vozač zanemari upozorenja o njihovim nestalim plaćanjima, postupak bi počeo s ukidanjem funkcija tempomata, GPS -a, klima uređaja i radija. Kompjuter bi također moglo potaknuti automobil da počne emitirati “neprekidan i neugodan zvuk”.

Ako vlasnik i dalje ne reagira na upozorenje o neplaćanju, automobil će se moći čak i zaključati. Prijava za patent navodi da bi kompjuter mogao potaknuti zaključavanje samo tokom vikenda kako ne bi utjecalo na sposobnost vlasnika u obavljanju poslova, piše N1.

Također, automobil bi mogao definirati "geoogradu" oko vozačevog doma, što znači da bi vlasnik mogao koristiti automobil samo unutar tih parametara. U nekim slučajevima, vožnja bi mogla biti dodatno ograničena na određene dane ili čak određeno doba dana.

Ford najavio kraj proizvodnje Fieste - ovo je razlog

Ford najavio kraj proizvodnje Fieste - ovo je razlog

Ako vlasnik još uvijek kasni s plaćanjem, automobil bi mogao poduzeti neke prilično drastične mjere. Patent u budućnosti predviđa da bi se automobil mogao autonomno odvesti do mjesta "prikladnog za vuču vozila". Također bi se mogao sam odvesti do agencije za povrat imovine ili kreditne institucije.

U još jednom bizarnom slučaju, kompjuter može komunicirati s kreditnom institucijom kako bi ustanovio tržišnu vrijednost automobila. Ako bi vraćanje automobila koštalo više nego što auto vrijedi, vozilo bi se čak moglo samo odvesti na otpad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije