Do kraja godine zajednička sjednica vlada BiH i Hrvatske

Anadolija
Do kraja godine zajednička sjednica vlada BiH i Hrvatske
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Hrvatske u najskorije vrijeme, najverovatnije do kraja godine, održat će zajedničku sjednicu.

Na sjednici će se naći brojna pitanja koja su izuzetno važna za međusobne odnose i daljnju nadgradnju u sadržajnom i svakom drugom smislu dobrosusjedskih odnosa BiH i Hrvatske, rečeno je nakon susreta predsjedavajućeg Vijeća ministara BIH Denisa Zvizdića i predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića u Sarajevu.

"Utisci sa kratkog, ali sadržajnog sastanka ustvari daju nam za pravo da možemo govoriti sa jednom velikom dozom optimizma. Hrvatska je prvi susjed BiH, sa njom imamo granicu dugu skoro 1.000 kilometara i upravo taj podatak će, i do sada je, determinirati sve naše buduće odnose koji moraju biti bazirani upravo na razni međusobnog razumijevanja i vrlo značajne pomoći koji jedni drugima možemo pružiti u ovom vremenu bh. tranzicije i globalnih kretanja u regioni i samoj Evropi", rekao je Zvizdić.

Hrvatska je, naglasio je, dugi niz godina unutar pet najvažnijih trgovinskih partnera BiH i unutar pet najvažnijih investitora u BiH što na neki način vrlo jasno definiše odnose na nivou ekonomske saradnje BiH i Hrvatske. 

Stabilna i partnerska politička saradnja

"Naši razgovori su upravo i bili vezani za ta dva ključna segmenta. To je daljnji evropski put BiH i ekonomski razvoj i saradnja sa našim prvim susjedima odnosno sa Hrvatskom i čitavom EU. Hrvatska je uistinu bila vrlo konstruktivan zagovarač evropskog puta BiH, ne postoji niti jedna faza na našem evropskom putu, a da kao velikog prijatelja, kao najveći suport, kao najveću podršku smo imali Hrvatsku i predstavnike Vlade Republike Hrvatske, pogotovo one koji su djelovali u evropskim inistitucijama, a naravno, jedan od najvažnijih takvih prijatelja BiH je bio Andrej Plenković. Nastavit ćemo zajedno raditi na tome", rekao je Zvizdić.

Najvažniji vanjskopolitički cilj BiH ostaje EU, naglasio je Zvizdić. On je izrazio očekivanje da će BiH i dalje imati punu, snažnu i nedvosmilenu podršku Hrvatske na tom putu.

"Prema tome, mi u posjeti imamo iskrene prijatelje, one koji zaista žele i mogu pomoći BiH na putu euroatlanskih integracija i one koji jasno razumiju da je naša budućnost zajednička, da su naši ciljevi isti to je članstvo u EU i NATO savezu i da niko se ne može razvijati sam. To ćemo uraditi zajedno kroz brojne infrastrukturne, ekonomske, društvene, sportske, kulturne, političke i sve druge projekte i odnose", naglasio je Zvizdić.

Činjenica da je nova hrvatska vlada na dužnosti osam dana, a da su osmog dana već u Sarajevu, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković, potvrda je "našeg izbornoga obećanja da će BiH za Hrvatsku biti vanjskopolitički prioritet broj jedan".

"To govorim sa punom odgovornošću i sa uvjerenjem, ne samo da će Vlada već i sve druge institucije Hrvatske nastaviti sa angažiranom potporom BiH kada je riječ o funkcioniranju i stabilnosti zemlje, a osobito kada je riječ o njenom evropskom putu. U tom kontekstu smo proteklih godina pokazali u EP koliko se može pomoći kada ste dio evropskih institucija, kada imate recentno iskustvo zemlje koja je pristupala EU i NATO savezu i kada bez ikakvih rezervi sa najboljom namjerom želite pomoći i konkretno pomažete BiH. Došli smo kao prijatelji sa ambicijom da u vremenu koje je pred nama, imat ćemo nadam se nekoliko godina zajedničkog, paralelnog mandata, ostvarimo stabilnu i partnersku i političku suradnju, ostvarimo napredak u gospodarskoj suradnji. Pokušat ćemo riješiti niz pitanja koja su ostala rezidualna već dugi niz godina između dvije zemlje, zato i želimo da konkretna sjednica Vlade bude referentna smislu budućeg dogovora o suradnji, a dijelom i rješavanja nekih problema koji su tu bili kroz protekle godine, a isto tako da pomognemo i evropski i euroatlanski put", rekao je Plenković.

Pomoć na evropskom putu BiH

Kako je dodao, praktički je spreman tekst sporazuma o suradnji na evropskim pitanjima i tu, naglasio je, imamo vrsne stručnjake, imamo snažnu poziciju i u okviru Vijeća i Evropskog parlamenta i Komisije i svega onoga što naši ljudi mogu pomoći BiH.

"A, to smo već demonstrirali uoči podnošenja zahtjeva za članstvo 15. februara ove godine. Sada, kada dođe upitnik na dnevni red, pokušat ćemo u ovom stručnom smislu naše eksperte staviti da vam budu od pomoći i da se odgovori koje će Vijeće ministara i sve druge institucije pripremati budu što kvalitetniji i donesu onome što je bitno, a to je pozitivno mišljenje EK o zahtjevu za članstvo BiH, a sukladno tome i davanje statusa kandidata. O tome često razgovaram sa povjerenikom Johannesom Hahnom, koji je i veliki prijatelj BiH. Istodobno, kao predsjednik Vlade Hrvatske, jasno je da ću poseban interes i brigu uvijek iskazivati i za ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i svih koji žive u BiH, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog narada i u tom pogledu aktivnosti koje hrvatska Vlada radi i kroz Ured za Hrvate izvan Hrvatske i na druge načine je doprinos i njihovom boljitku i stabilnosti BiH i to radimo transparentno, otvoreno u dogovoru i sa vrlo jasno određenim ciljevima. Mislim da cjelovita suradnja mora biti na zadovoljstvo obje zemlje i da će pomoći i daljnjem jačanju gospodarske razmjene, ulaganja, kvalitetnije prometne povezanosti i doprinosu da dijalog koji imamo danas, za nekoliko godina kada se osvrnemo na postignuća našeg zajedničkog rada, doprinese i evropskom putu i stabilnosti BiH i kvalitetnijim odnosima dvije zemlje", rekao je Plenković.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić naglasio je kako očekuje da će 9. decembra u BiH boraviti evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn te da će tada BiH biti uručen upitnik sa više hiljada pitanja.

Plenković je jutros doputovao u dvodnevnu posjetu BiH, prvu inostranu otkako je imenovan na čelo Vlade Republike Hrvatske, a nakon susreta sa državnim vrhom u Sarajevu, posjetit će Kiseljak i Mostar. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije