CCI: Novo odgađanje popisa bilo bi neodgovorno

Radiosarajevo.ba
CCI: Novo odgađanje popisa bilo bi neodgovorno


Centri Civilnih Inicijativa (CCI) pozdravili su usvajanje Finansijskig plana za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosna i Hercegovina 2013. godine i formuliranje pitanja koja se odnose na državljanstvo, etničku pripadnost, vjeru i maternji jezik.

"Određivanje datuma kada će popis stanovništva biti održan, a sada i usvajanje ovih značajnih preduvjeta, zahtijeva od svih nadležnih institucija da se maksimalno posvete provedbi i omoguće održavanje Popisa stanovništva u listopadu 2013.", kazao je u izjavi za Fenu projekt menadžer CCI-ja i konsultant za monitoring rada Parlamentarne skupštine BiH Ivica Ćavar.

Stav je CCI-ja da bi bilo krajnje neodgovorno ponovno odgađanje provedbe popisa iz bilo kojeg razloga.

"Ponovo bi najviše izgubili građani BiH, a koji to ničim nisu zaslužili. U principu, građani su ti koji jedini gube kada se političke, vladajuće strukture ne mogu dogovoriti", podsjetio je Ćavar.

Ponovno odgađanje popisa, dodao je, uzrokovalo bi dodatno, značajno usporenje procesa evropskih integracija BiH.

"Naš stav je da vlasti BiH ne smiju više da se igraju s građanima ove zemlje i da treba da rade, ako je potrebno i 24 sata dnevno, dok sve ne bude spremno za popis u listopadu", istakao je Ćavar.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH je donijelo i potrebne odluke koje su preduvjet za provedbu popisa stanovništva u listopadu ove godine. Pitanja o etničkom/nacionalnom izjašnjavanju, o vjeri i maternjem jeziku bit će poluotvorenog tipa.

Pitanje u vezi s državljanstvom sadržavat će obvezne odgovore: Bosne i Hercegovine, BiH i druge države, druge države i bez državljanstva, te mogućnost izjašnjavanja o entitetskom državljanstvu.

Šifarnici će se raditi nakon popisa, a u jedinstvenoj bazi podataka bit će evidentirani svi odgovori.

Prema Finansijskom planu, bruto troškovi popisa iznosit će 46.489.665 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije