Gazić, Kalajdžisalihović i njegovo veličanstvo - Matterhorn

Radiosarajevo.ba
Gazić, Kalajdžisalihović i njegovo veličanstvo - Matterhorn
/ FOTO: Radiosarajevo.ba


Planinski vrh Matterhorn smješten je na samoj granici Italije i Švicarske na 4.478 metara nadmorske visine. Jedna od najsmrtonosnijih planina na Starom kontitentnu, u prošlosti je odnijela više stotina ljudskih života, a prvi ju je 1865. godine osvojio Edward Whymper sa svojom ekspedicijom, koja je, nažalost, u većem dijelu stradala prilikom silaska.

Bosanskohercegovački alpinisti Armin Gazić i Haris Kalajdžisalihović krajem aprila krenut će u misiju osvajanja ovog vrha, i to s njegove najopasnije strane. Hrabri mladići marljivo i užurbano pripremaju se za ovaj hrabri poduhvat na vrh koji se i danas smatra jednim od najozbiljnijih i najteže osvojivih na Alpama.

Prelijepog piramidalnog oblika, Matterhorn sa svog vrha nudi neopisiv pogled na okolne, uglavnom niže, vrhove.

Gazić i Kalajdžisalihović i ranije su se penjali na ovaj vrh, ali će misija planirana za kraj aprila biti mnogo opasnija, s obzirom na to da će mu ovaj put pristupiti s najstrmije strane.

Portal Radiosarajevo.ba kao medijski pokrovitelj uključio se u projekt ''Uspon na Matterhorn'', pa ćete u narednim sedmicama redovno moći čitati o pripremama i organizaciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije