Bh. poduzetnice odlučne u stvaranju novih vrijednosti

Radiosarajevo.ba
Bh. poduzetnice odlučne u stvaranju novih vrijednosti
/ Foto: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba


Poslovne žene Bosne i Hercegovine su jedinstvene, inspirisane vizijom, maštovite u pronalaženju novih mogućnosti, spremne za ulaganje kapitala i preuzimanje rizika, posvećene ispunjenju ciljeva, odlučne u stvaranju novih vrijednosti, pouzdane i etične!

Istaknuto je ovo danas, 11. marta, tokom predstavljenja žena-poduzetnica, članica Asocijacije poslovnih žene „Ona“, koje su u Sarajevu prezentirale inicijativu „Jedinstvene u stvaranju boljeg ekonomskog okruženja“. 

Članice Asocijacije žele pružiti podršku razvoju ženskog poduzetništva kroz međusobno povezivanje poduzetnica, edukaciju i savjetovanje.

Zubčević je pozvala sve koje su zainteresirani da se upoznaju sa radom i postanu članice Asocijacije poslovnih žena „One“, da posjete web stranicu www.one.ba. 

Aida Zubčević je predsjednica Asocijacije i vlasnica firme iz Sarajeva koje se bavi proizvodnjom preparata na bazi ljekovitog bilja.

„Žene u BiH imaju odlične ideje, kvalitetne firme i dobre proizvode, ali se susreću sa puno poteškoća, pa je naš cilj bio identifikovanje problema koje ćemo dalje rješavati. Vjerujemo da razvojem ženskog poduzetništva možemo pomoći, ne samo boljem položaju žena u društvu, već njegovim razvojem možemo i jačati bh ekonomiju“.

"Postoji posebno mjesto u paklu za žene koje ne pomažu drugim ženama“ (Madeleine Albright-bivša državna sekretarka SAD-a), citat je koji je Amna Popovac, osnivačica Asocijacije poslovnih žena posebno istakla na današnjoj konferenciji i dodala da ženama na putu ka pokretanju posrnule privrede, izvlačenja BiH iz krize, treba i pomoć muškaraca, podjednako kao i žena. 

Ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon je naglasio da SAD daju veliki prioritet osnaživanju žena u svim aspektima društva. „Posebno je važno povećati doprinos žena na području ekonomije. Često čujem kako su građani Bosne i Hercegovine zabrinuti zbog nedostatka ekonomskih perspektiva, što više žene budu doprinosile, biće više radnih mjesta, a to je ono što treba BiH“, rekao je ambasador Moon.

Osnivanje Asocijacije dio je projekta „Invest for the future“ kojeg finansira Ambasada SAD-a u BiH.

Ambasada SAD-a u BiH daje veliku podršku ženama, koje su rekle da je jako važno da imaju nekoga na koga se mogu osloniti, a to je definitivno Ambasada SAD-a u BiH na čelu sa ambasadorom Moonom.

Ena Karbegović je vlasnica firme iz Tuzle koja se bave informatičkim sistemima, kaže da u firmi koje je ona vlasnica su zaposlene žene i muškarci u omjeru 50:50 %. „Žene su često i većina i manjina, većina po brojnosti, manjina kada je u pitanju položaj žena na rukovodećim pozicijama. Tako da mi želimo da stvorimo klimu za uključivanje što više žena u poduzetništvo“, kaže Kurbegović i dodaje da tim najbolje funkcioniše u kombinaciji ženske racionalnosti i organizovanosti i muške snage i inicijativnosti.

Asocijacija poslovnih žena „Ona“ rezultat je ideje nastale na drugoj konferenciji „Invest for the future“. Na konferenciji koja je održana u Zagrebu u oktobru 2012. godine koja je okupila poduzetnice iz 12 zemalja, došlo se do zaključka da bi se i u BiH trebalo strateški pristupiti rješavanju problema kao što je bolje organizovanje žena u biznisu, njihovo osnaživanje, međusobno povezivanje i unapređenje zajedničke saradnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije