Pet favorita za novog papu

Radiosarajevo.ba
Pet favorita za novog papu

Prema vatikanskim analitičarima, krug ozbiljnih kandidata za novog papu sveo se na pet imena: Marka Veleta (Kanada), Anđela Skolu (Italija), Kristofera Šonborna (Austrija), Leonarda Sandrija (Argentina) i Odila Šerera (Brazil), pišu Nezavisne.
Uslovi glasanja su veoma strogi. Papa Benedikt Šesnaesti korigovao je Apostolski ustav kod biranja novog pontifika. On je vratio odredbu sa kojom je moguće izabrati novog papu isključivo većinom od dvije trećine glasova.
Analitičari vjeruju da će naredni izbor trajati više od jednog dana. Ako niko od pomenutih kandidata ne prikupi dvije trećine glasova, onda može da se pojavi kompromisna ličnost.

To se dešavalo više puta, posljednji primjer je Jovan Pavle Drugi, on je u oktobru 1978. godine bio autsajder, niko nije očekivao da će on biti sljedeći „namjesnik Krista“.

Poznato je da će se 115 kardinala okupiti sutra, 12. marta, u Sikstinskoj kapeli Vatikana da bi izabrali novog papu. Ko će postati novi prvi čovjek Vatikana niko sa sigurnošću ne može reći: u današnjoj situaciji takva prognoza je skoro nemoguća smatraju analitičari.   
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije