Umjetnička galerija BiH spremna za put

Radiosarajevo.ba
Umjetnička galerija BiH spremna za put
/ Djela spremna za transport; (Foto: Radiosarajevo.ba)

Umjetnička djela pohranjena u fundusu Umjetničke galerije BiH nisu naše vlasništvo, već vlasništvo naroda, i mi imamo obavezu da ta djela prikažemo što većem broju publike.“ 

Tako je direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović obrazložio novi jednogodišnji projekat ove institucije u sklopu kojeg će djela iz fundusa proputovati cijelu BiH. 

Višestruki kulturološki značaj ovog projekta prepoznalo je Ministarstvo civilnih poslova BiH koje će u najvećoj mjeri finansirati putujuće izložbe ciklusa Retrospectum, a prva od njih bit će otvorena u četvrtak 14. marta u Galeriji savremene umjetnosti Republika Srpske u Banja Luci. 

Nakon toga, najznačajnija djela umjetnička djela u vlasništvu države BiH bit će izložena u galerijama i muzejima u Mostaru, Bihaću, Livnu, Tuzli, Brčkom, Zenici, Goraždu, Širokom Brijegu i Konjicu. 

U Umjetničkoj galeriji u Sarajevu djela se pripremaju za transport. Metri vazdušaste folije i drveni sanduci pružit će zaštitu vrijednim umjetničkim djelima koja već sutra kreću put Banja Luke. 

Boja kao odrednica

Kako je za Radiosarajevo.ba izjavila Ivana Udovičić, kustosica izložbe, u stvaranju koncepta nastojali su se izbjeći hronoški ili tematski okviri. Umjesto toga, odrednica izložbe je boja, te je u tom smislu Retrospectum podijeljen u dva dijela, odnosno dvije odvojene postavke. 

Prva je zasnovana na paleti 'crno-bijelo-sivo', dok je druga postavka podijeljena na devet modula koji su bazirani na bojama

"Na taj način izložbu je moguće prezentirati u različitim galerijskim prostorima. Već sada nailazimo na veliki entuzijazam i radost sa kojima su kolege galeristi pihvatile izložbu", rekla je naša sugovornica, naglašavajući da je ovo najznačajniji projekat Umjetničke galerije u ovoj godini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije