Ahmadinejad počinio haram

Radiosarajevo.ba
Ahmadinejad počinio haram


Protivnici predsjednika Mahmouda Ahmadinejada u Iranu bijesno su reagovali poslije objavljivanja njegove fotografije, na kojoj grli Elenu Frias de Chavez (78), izjavljujući joj saučešće na sahrani na kojoj je, takođe, poljubio kovčeg s tijelom Chaveza, piše Avaz.ba.

Vjerski konzervativci smatraju da je Ahmadinedžad ovim postupcima narušio iransko religijsko dostojanstvo i počinio "haram" - potez koji opisuje religijski zabranjeni čin prema islamskim pravilima.

Mohamed Tagi Rahbar, zvaničnik u vlasti u drugom po veličini iranskom gradu Ishafanu, rekao je za novinsku agenciju Mehr da je Ahmadinejad "izgubio kontrolu".



"Rukovanje sa osobama koje ne pripadaju porodici toga što se rukuje, pod bilo kakvim okolnostima, bilo sa mladima ili starima, nije dozvoljeno. Grljenje ili pokazivanje osjećanja nije primjereno dostojanstvu predsjednika jedne države kao što je Islamska Republika Iran", dodao je Rahbar.

Muhamed Dehgan, član iranskog parlamenta - Madžlisa, rekao je da ovaj događaj pokazuje pravu prirodu "devijantne struje".

Konzervativci, lojalni Hamneiju, optužuju Ahmadinejadovu vladu da pokušava da oslabi iranske islamske principe.

Oni su optužili predsjednika i da namjerava da postavi na vlast jednog od svojih najbližih saradnika, pošto mu ovog ljeta istekne mandat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije