Ski cross i Enes Vilić: Prvo takmičenje, prva nagrada

Radiosarajevo.ba
Ski cross i Enes Vilić: Prvo takmičenje, prva nagrada


Na Winners of SBX Cross 2013 takmičenju, koje je od 8. do 10. marta održano na Kosovu u ski centru Brezovica, u disciplini ski cross slavio je bosanskohercegovački takmičar Enes Vilić, član kluba Madstyle.

Enes Vilić je rođen u Sarajevu, a skijanjem se, kako kaže bavi od malih nogu.

Riječ je o skijaškom takmičenju u kojem u grupama, istovremeno učestvuju po četiri sikjaša, a utrka se završava skokom.

"Desetak godina sam se bavio alpskim skijanjem, a free styleom sam se počeo baviti čisto iz uživanja. Ipak, moja najveća želja bilo takmičenje u ski crossu. Još 2011. godine sam kupio skije, ali se nikada nisam takmičio. Kod nas je ovaj sport jako slabo razvijen", rekao je Vilić za portal Radiosarajevo.ba i dodao da je više puta pokušavao otići na neko FIS takmičenje u nekoj od obližnjih država, ali da se od bh. skijaša niko nije želio takmičiti.

Na takmičenje u Brezovici, kako kaže, prijavio se na poziv Nemanje Cicovića, člana Snowboard kluba Jahorina, koji je prošle godine slavio u disciplini snowboard cross.


Enes Vilić (Slika iz privatnog albuma)

"Iskreno, prijavio sam se na nagovor Nemanje i zbog, za naše uslove, primamljivog fonda nagrada. Presudno je bilo to što nisam želio propustiti priliku da se okušam u ovoj disciplini. Ovo mi je praktično bilo prvo takmičenje i jako sam ponosan na ostvareni rezultat", rekao nam je Vilić i nastavio:

"U kvalifikacijama, koje se voze pojedinačno, sam ostvario najbolje vrijeme i time stekao mogućnost da biram kapiju s koje ću krenuti, što je u ovoj utrci bilo izuzetno bitno", rekao nam je Vilić koji je dodao da su mu u ovom takmičenju najviše pomogla iskustva sa ranijih takmičenja u alpskom skijanju, te da nije imao problema na skoku, jer uživa u free style skokovima.

Nagrade je dodijelio ambasador Norveške u Prištini Jan Bratu, koji je svojevremeno obavljao ambasadorsku funkciju i u Bosni i Hercegovini.


Ambasador Jan Bratu (Foto: Facebook)

Vilić je bio pun riječi hvale za domaćine takmičenja, iako, kako kaže, put nije bio baš ugodan.

"Putovali smo preko devet sati. Granicu smo prelazili s ličnom kartom, a više puta smo zaustavljani na punktovima. Bilo nam je potrebno posebno osiguranje koje smo morali platiti 60 KM. Od Priboja nije bio niti jedan saobraćajni znak. Ipak, kad smo tamo došli sve je bilo super. Posebno bih pohvalio organizatore koji su se potrudili da ovo takmičenje bude što bolje", rekao je na kraju razgovora za Enes Vilić za Radiosarajevo.ba.

Na kraju dodajmo i to da je Nemanja Cicović osvojio peto mjesto na takmičenju u disciplini snowboard cross.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije