Zlatan Bajrić: Uspjesi 19-godišnjeg poduzetnika

Radiosarajevo.ba
Zlatan Bajrić: Uspjesi 19-godišnjeg poduzetnika

Uspješna priča iz Švedske o proslavljenom 19-ogodišnjem preduzetniku bh. porijekla Zlatanu Bajriću još je jedan dokaz koliki je potencijal bh. dijaspore koji je zasad potpuno neiskorišten. Zlatan je mladić porijeklom iz Brčkog, koji je u Švedsku došao s majkom i bratom 1997. godine putem organizacije UNHCR kao izbjeglica.
U osnovnoj školi je imao najbolje ocjene, potom je primljen u najbolju gimnaziju u Švedskoj koju je završio odličnim rezultatima. Ima dvije stipendije za fakultet.

"Zbog loše ekonomske situacije u porodici radio sam od 14. godine. Bio sam raznosač novina, konobar, mehaničar, radio u pekari, piceriji", počinje svoju priču Bajrić, koji je sada jedan od najuspješnijih biznismena u Švedskoj.

Prvu firmu je otvorio sa 17 godina. Pravio je reklame i manje stranice na internetu te jelovnike restoranima. Trenutno ima dvije firme - kuglanu/restoran/kafić Aros Fun House, koja zapošljava devet radnika i marketing agenciju GoPlus u kojoj je zaposleno 6 ljudi.

"Moji klijenti u GoPlus su IKEA, ABB, Bombardier, ValboKem i tako dalje. Firma GoPlus je 100 posto moje vlasništvo, a kuglana 50 posto", objašnjava on.

Dobitnik je i prestižnih nagrada - 2011. je dobio nagradu "Swedens best service/product of the year", zatim 2012. nagradu "Swedens best entrepreneur 2012". Takođe, 2012. je dobio stipendiju od Andersa Vala, najuspešnijeg preduzetnika ikad u Švedskoj, a ove godine je proglašen kao 12. supertalenat u Švedskoj.


"Dokazao sam da se može od ničega nešto napraviti. Kada sam došao s porodicom u Švedsku nismo imali ništa, ali sam pokazao da se može uspjeti samo kada se to hoće", naveo je Bajrić.

Kaže da je u Švedskoj poznat i kao veliki kritičar političara, švedske vlade, ali i Evropske unije. Kritike je uputio i na račun vlasti u BiH, koje, kako je ocijenio, ništa ne rade da bi iskoristili dijasporu na pozitivan način. Dodaje da druge zemlje imaju programe, traže talente iz dijaspore i uključuju ih u projekte, što nije slučaj s BiH, ali i drugim zemljama bivše Jugoslavije.

Bajrić ističe da su njegove ambicije za budućnost velike. Želi svima pokazati da ništa nije nemoguće. Kaže da bi želio investirati u region Balkana, posebno u BiH: "Jednog dana želim pokrenuti neki projekt u BiH, ali se prvo mora promijeniti odnos vlasti prema dijaspori i moraju se zakoni prilagoditi investorima iz drugih zemalja.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije