Izložba Toše Dabca u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Izložba Toše Dabca u Sarajevu



Izložbe Toše Dabca, hrvatskog fotografa priznatog u svijetu, jednog od osnivača i glavnih predstavnika tzv. Zagrebačke škole umjetničke fotografije, bit će otvorena 4. aprila 2013. godine u 20 sati u Umjetničkoj galeriji BiH.

Na izložbi će biti predstavljena dva ciklusa: '(U)lice Zagreba' i 'Drugi pogled'.

Organizator izložbe je Centar za fotografiju Sarajevo, u suradnji sa Arhivom Toše Dabca iz Zagreba, a uz podršku Grada Sarajeva i Grada Zagreba, a izložba se održava u okviru oficijelnog programa obilježavanja Dana grada Sarajeva.

O ciklusu '(U)lice Zagreba'

Pozornost domaće i međunarodne publike Tošo Dabac privukao je već početkom tridesetih godina sjajnim ciklusom fotografija 'Ljudi s ulice' (isprva pod nazivom 'Bijeda'). Tako su od 1932. do početka četrdesetih godina nastajale fotografije koje se i danas pamte i koje su postale njegov autentičan umjetnički izričaj.

Urbane studije Toše Dabca fokusirane na pojedinačne portrete ili na gradske situacije i trenutke života u tom gradu, osobni su vizualni dnevnik koji prerasta u svevremenu i univerzalnu memoriju, odnosno, kako se lirski izrazila zagrebačka historičarka umjetnosti Željka Čorak: "Dabčeva sjećanja postaju naši simboli."

O ciklusu 'Drugi pogled'

Novija istraživanja Tošine bogate ostavštine u cijelosti sačuvane u Arhivu Toše Dabca u Ilici 17, gdje je radio od 1940. pa sve do smrti 1970. godine pokazala su do sada zanemarivan senzibilitet.

Koncentracijom na detalj, eksperimentima, korištenjem žablje i ptičje iskošene perspektive, upotrebom dramatskih sjena Tošo se približio poetici Nove objektivnosti. Zagrebačka kulturna klima dvadesetih i tridesetih godina dvadesetog stoljeća omogućila je potvrđivanje fotografije kao ravnopravne grane likovne umjetnosti. 

''Tošo Dabac, koji s radom započinje u upravo spomenuto vrijeme, tih je godina sudjelovao na internacionalnim izložbama u društvu s autorima kao što su László Moholy-Nagy, Man Ray ili Edward Weston što ga čini direktnim sudionikom relevantnih zbivanja u suvremenoj fotografiji. U njegovoj ostavštini 'Die Galerie', američki 'Camera Craft' ili 'American Photography' u kojima je i sam objavljivao, a koji su izvještavali kako o novim događanjima na svjetskoj fotografskoj sceni tako i o novim tehničkim mogućnostima fotografije. Izuzetan likovni senzibilitet Toše Dabca omogućio mu je prepoznavanje novog slikovnog jezika i njegovo anticipiranje u kreiranju osobnog stila'', stoji u najavi ove izložbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije