Milanović i Janša potpisali Memorandum o saglasnosti

Radiosarajevo.ba
Milanović i Janša potpisali Memorandum o saglasnosti


U ponedjeljak su u Mokricama hrvatski i slovenski premijer Zoran Milanović i Janez Janša potpisali Memorandum o saglasnosti između hrvatske i slovenske vlade kojim je dogovoreno da će se rješenje Ljubljanske banke pronaći u okviru sukcesije, a slovenska vlada odmah će u parlamentu pokrenuti ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, javlja Fena.

Memorandum su Milanović i Janša potpisali na engleskom jeziku a odmah nakon potpisivanja održat će konferenciju za novinare.

Nakon jednosatnih razgovora pred velikim brojem hrvatskih i slovenskih novinara, kao i novinara stranih medijskih kuća, dvojica su premijera stavila potpis na dokument u kojem se kaže da će se čim prije pokušati naći sveobuhvatno rješenje za pitanje prenesene štednje Ljubljanske banke a u tu svrhu nastavit će se s aktivnim pregovorima pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu na tragu ugovora o sukcesiji.
   
Hrvatska vlada osigurat će da se tužbe hrvatskih banaka o prenesenoj štednji stave u zastoj, te da se ne pokreću nikakvi novi sudski ili drugi postupci u odnosu na pitanje prenesene devizne štednje Ljubljanske banke, a Slovenija se obvezuje odmah u Državnom zboru pokrenuti postupak za ratifikaciju ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Evrposkoj uniji.

Pristupni ugovor po predočenom planu ratifikacije u Sloveniji trebao bi biti ratificiran do kraja marta.

Pristupni ugovor po predočenom planu ratifikacije u Sloveniji trebao bi biti ratificiran do kraja marta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije