Pomoć bh. preduzetnicima da unaprijede poslovanje

Radiosarajevo.ba
Pomoć bh. preduzetnicima da unaprijede poslovanje


Mala i srednja preduzeća (MSP) u BiH koja sebi ne mogu priuštiti komercijalne konsultante mogu se obratiti PUM‐u (Program za razvoj managera) za savjet.

PUM program je podržan od  Ministarstva vanjskih poslova i infrastrukture i okoliša Holandije i već više od 30 godina PUM senior eksperti, kao volonteri, distribuiraju svoje znanje i iskustvo preduzetnicima iz cijelog svijeta.

Jedan od lokalnih predstavnika  PUM programa kazao je agenciji FENA da način pružanja besplatne konsultantske pomoći funkcioniše  veoma jednostavno. Naime poduzetnici  iz BiH koji imaju specifičan poslovni problem  obrate se lokalnom predstavniku PUM‐a, te kreiraju aplikaciju za angažman eksperta. Nakon evaluacije aplikacije ekspert iz Holandije dolazi u BiH, analizira problem i daje praktična rješenja. To se može odnositi npr. na unapređenje kvaliteta proizvoda, unapređenje poslovnih procesa, logistiku, pakovanje, menadžment, identifikaciju prilika za rast biznisa, itd.

PUM senior eksperti posjeduju bogatu ekspertizu u svim oblastima ekonomije - poljoprivreda, turizam, drvna industrija, tekstilna industrija, metalska industrija, prehrambena industrija, energetika, građevinarstvo, finansije, transport i poslovna logistika, trgovina, itd.

Mnogi od eksperata su bili vlasnici ili su vlasnici sopstvenih biznisa, a ostali imaju zavidno managersko i specijalističko iskustvo u holandskim korporacijama.

Pošto su eksperti volonteri, troškovi koje preduzeća iz BiH imaju su minimalni i odnose se samo na osiguranje smještaja i ishrane za eksperta tokom boravka u BiH. Trajanje posjete eksperta je maksimalno dvije sedmice.

Za ovakve usluge preduzeće, uz to što je registrirano u BiH, mora imati minimalno dvije godine poslovanja od dana registracije, više od 11, a manje od 250 zaposlenih, vrijednost kapitala  manju od 10 miliona eura, obim godišnjeg prihoda manji od 10 miliona eura i da nije u inostranom vlasništvu više od 50 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije