Iščekivanje je opći diplomatski stav u Bruxellesu za BiH

Radiosarajevo.ba
Iščekivanje je opći diplomatski stav u Bruxellesu za BiH


Ambasadorica BiH u Belgiji i Luksemburgu Bisera Turković u razgovoru za Fenu kaže da je iščekivanje opći diplomatski stav u Bruxellesu o pitanju BiH. Kada je riječ o lobiranju kaže da je to teže nego u slučaju npr. Hrvatske, jer je prisutan sukob koncepata i intenzivno lobiranje u Bruxellesu za “regionalni pristup”. Najavljena je posjeta predsjedavajućeg Flandrijskog parlamenta Jana Peumansa Narodnoj skupštini RS-a, a na poziv Igora Radojičića. Peumans se godinama, vrlo uspješno zalaže za jačanje Flandrije.

"Kada je riječ o Bosni i Hercegovini i 'stavu Bruxellesa' onda se on može jednom riječju okarakterisati kao iščekivanje. Iščekivanje da se nađe magična formula o pitanju 'Sejdić-Finci', da se uspostavi funkcionalan koordinacioni mehanizam, da pitanje vojne imovine nađe adekvatan odgovor. Puno iščekivanja za rješenje svega nekoliko pitanja o kojim ovisi kandidatski status u EU, MAP-u, u NATO-u, otvaranje pristupnih fondova, bolji život za ljude u Bosni i Hercegovini. Svi smo u iščekivanju i Bruxelles (diplomate, ambasadori, dužnosnici EU), svi oni koji znaju šta bi to značilo za Bosnu i Hercegovinu, u iščekivanju su i građani u Bosni i Hercegovini koji su umorni od zacementiranih stanja, oprečnih izjava, neimanja i neizvjesnosti, na političkoj vjetrometini, bez socijalne sigurnosti - rekla je ambasadorica Turković odgovarajući na pitanje o generalnom Bruxellesskom diplomatskom stavu po pitanju BiH.

S obzirom na to da su već dugo "na čekanju" ključna pitanja koja BiH treba da riješi na putu euroatlantskih integracija, stvara se dilema koliko je BiH daleko od EU, i da li je njena aktuelna pozicija još udaljenija nego je to bilo prije nekoliko godina?

"Bosna i Hercegovina je u suštini blizu kandidatskom statusu u EU ako se otklone mehanizmi političkih blokada, čak i te blokade se mogu brzo otkloniti ako se nađu modaliteti koji su prihvatljivi za oprečne političke vizije. Realnost je da većina političara entiteta Republika Srpska želi graditi svoju budućnost po decentralizovanom ( za sada još federalnom modelu) Flandrije", kaže ambasadorica Turković.

Na pitanje koliko se u Bruxellesu može u diplomatiji „lobirati“ za približavanje BiH i njen ulazak u EU, ambasadorica Turković kaže da je lobiranje za Bosnu i Hercegovinu, njeno približavanje i ulazak u EU, za razliku od susjednih zemalja, opterećeno različitim političkim viđenjima kako Bosna i Hercegovina može da uđe u EU.

"U slučaju Hrvatske to je bio dosta jednostavan zadatak. U slučaju Bosne i Hercegovine to je mnogo komplikovanije. Imamo sukob koncepata i intenzivno lobiranje u Bruxellesu za 'regionalni pristup'. Medijski je najavljena posjeta predsjedavajućeg Flandrijskog parlamenta Jana Peumansa parlamentu RS-a, a na poziv Igora Radojičića. Peumans se godinama vrlo uspješno zalaže za jačanje Flandrije. Belgija je od 1970. godine u procesu provođenja ustavnih reformi koje su osnažile federalnu organizaciju zemlje i sve češće se iz određenih političkih krugova čuju zahtjevi za konfederalno ustrojstvo. Čak je i vođenje vanjske politike zemlje decentralizovano. Samo u pitanjima saradnje s EU je potrebna saglasnost na nivou države, a zastupanje se vrši po principu rotacije. Dakle nije slučajno da je Peumans zamoljen da prenese iskustva Flandrije u Narodnoj skupštini RS-a", kaže ambasadorica Turković uz napomenu kako su značajne historijske razlike između dvije države.

U nastavku razgovora upozorava da Bosna i Hercegovina još nema usvojen državni program integracije u EU što je predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

"Nadalje, nije uspostavljen efikasan koordinacioni mehanizam radi koordinacije i harmonizacije s EU što značajno otežava korištenje pretpristupnih fondova EU. Pred nama je 300.000 stranica pravne stečevine EU koje treba ugraditi u domaći sistem što zahtijeva jačanje cjelokupnog pravnog sistema kao i koordinaciju i razvoj novih institucija. Sadašnje stanje manjkavosti koordinacije je dovelo do ozbiljnih problema u planiranju i implementiranju pretpristupne pomoći EU. Slabosti u unutrašnjoj organizaciji doprinose gubitku finansijske pomoći iz pretpristupnih fondova EU što je bio slučaj u toku 2011. i 2012. godine", kaže ambasadorica Turković.

Naglašava da EU želi jednog sagovornika u predstavljanju zemlje i funkcionalan koordinacioni mehanizam.

"Mi, nažalost, za razliku od Belgije nismo u EU, pred nas se kao zahtjev postavlja usklađivanje legislative i razvoj institucija na nivou zemlje radi ubrzanja kandidature", navodi ambasadorica Turković.

O američkoj inicijativi za preustroj Federacije BiH, s obzirom na to da je ranije bila ambasadorica BiH u SAD-u, kaže da je organizaciona nefunkcionalnost sadašnje Federacije Bosne i Hercegovine dovela do prijedloga da se pokuša iznaći funkcionalnije rješenje.

"Predloženo je nekoliko ljudi koji su bili i do sada involvirani u rješavanje pitanja unutarnje organizacije Bosne i Hercegovine, ponuđeno im je učešće u radnoj grupi, počeli su se ekipirati i raditi. Treba saslušati i vidjeti njihove prijedloge", kaže ambasadorica Turković.

Na pitanje kave su njene informacije u Bruxellesu o tome koliko je odista ugrožen bezvizni režim za građane BiH, ambasadorica Turković kaže da za sada ne vidi ozbiljnu ugroženost bezviznog režima ali "moramo biti disciplinovani i spremni na brzo reagovanje u slučaju da on bude ugrožen".

Na kraju razgovora, ocjenjujući bilateralne odnose naše zemlje s Kraljevinom Belgijom i Luksemburgom, ambasadorica Turković kaže da predstoji puno posla da bi se nadoknadilo propušteno.

"Već u ovom kratkom periodu osjećaju se aktivnosti Ambasade bez obzira na mali tim ( ambasador, dvojica diplomata i jedan konzularni radnik). Od predaje akreditivnih pisama u septembru prošle godine smo imali četiri značajne prezentacije - po dvije izložbe i projekcije bh. filmova, četiri skupa s dijasporom, diplomatske kontakte, konzularne poslove, pripreme za prezentaciju privrednih potencijala BiH. Vrlo smo zadovoljni učinjenim, Ambasada postaje prepoznatljiva!", rekla je u intervjuu za Agenciju FENA ambasadorica BiH u Kraljevini Belgiji i Luksemburgu Bisera Turković. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije