Sedam godina od smrti Slobodana Miloševića

Radiosarajevo.ba
Sedam godina od smrti Slobodana Miloševića


Danas se navršava sedam godina od smrti bivšeg predsjednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića u pritvoru Haškog tribunala. Rođen je 20. augusta 1941. u Požarevcu, gdje je završio gimnaziju a diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1964. godine.

U maju 1989. izabran je za predsjednika Predsjedništva tadašnje SR Srbije. Na prvim višestranačkim izborima, decembra 1990. izabran je za predsjednika Srbije, javlja Tanjug, piše Fena.


Slobodan Milošević-Gazimestan (Foto: Depo.ba)

Prethodno na osnivačkom kongresu Socijalističke partije Srbije, 27. jula iste godine, postao je prvi predsjednik te stranke nastale u ujedinjenjem dotadašnjeg Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije. Na čelu SPS nalazio se do smrti.

Milošević je predvodio izaslanstvo u kojem su se nalazila po tri člana i SRJ i Republike Srpske tokom mirovnih pregovora u Daytonu (Sjedinjene Američke Države), u novembru 1995. godine. Potpisnik je Sporazuma o miru u Bosni i Hercegovini, poznatog i kao Daytonski sporazum, decembra 1995. u Parizu.


Potpisivanje Dejtonskog sporazuma (Foto: N24.ba)

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu objavio je 27. maja 1999. godine, tokom NATO bombardiranja Srbije, optužnicu protiv Miloševića. Uhapšen je 1. aprila 2001, a izručen je Haškom tribunalu 28. juna iste godine.

Miloševićevi posmrtni ostaci dopremljeni su iz Haga u Beograd 15. marta 2006. godine, a narednog dana je njegovo tijelo izloženo u holu zgrade Muzeja „25. Maj“ u okviru muzejskog kompleksa na Dedinju.

Sahranjen je u dvorištu obiteljske kuće u Požarevcu, 18. Marta 2006. godine, uz zvuke Posmrtnog marša i ruske narodne pjesme, ispraćen brojnim poštovateljima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije