Ove sedmice distribucija novih obrazaca ličnih karata

Radiosarajevo.ba
Ove sedmice distribucija novih obrazaca ličnih karata


Više od 8.000 zahtjeva za lične karte do danas je podneseno. Trenutno se rješavaju zahtjevi podneseni do 28. februara, a kada MUP-ovi to riješe, krenut će distribucija novih obrazaca ličnih karata u toku ove nedjelje - rekao je u intervjuu za današnji "Dnevni avaz" Siniša Macan, direktor Agencije za lične dokumente, registre i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH, javlja Fena.

Navodeći  da je cijena vađenja lične karte u BiH 18 KM, a da se građani žale na veće troškove, rekao  je da je naknada za ličnu kartu 18 KM i da se kod uplate tog iznosa na samoj lokaciji plaća određena naknada, kao i za svaku uplatnicu.

"Na to ne možemo utjecati. Također, MUP-ovi vode upravne postupke. Često se dešava da se traže uvjerenja o državljanstvu i rodni listovi zbog određenih razloga  koje nadležni službenik utvrdi kroz upravni postupak", kaže Macan.

U pravilu, dodaje, kada se mijenja lična karta dovoljna je samo uplatnica i stara lična karta.

Ako se uzme u obzir  cijena od 18 KM, navodi da se dođe do računice da svaki građanin sa 1,8 KM godišnje, odnosno 15 feninga mjesečno participira u pravu da slobodno putuje, jer je sigurnost ličnih karata osnovni uslov koji je pred BiH postavljen u postupku ocjene sistema dokumenata vezano za bezvizni režim.

"Ovo je praktično jedina konkretna dobit koju su građani osjetili u prethodnim godinama vezano za EU integracije. Nova lična karta uspostavlja infrastrukturu za jednu novu eru javne uprave u BiH", rekao je Macan. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije