'Ukinite euro!'

Radiosarajevo.ba
'Ukinite euro!'


Euro mora biti ukinut! On šteti Europi i Njemačku košta više milijardi. Zašto se onda pod takvim okolnostima zalagati za njegov opstanak? Protivnici eura su osnovali novu partiju koja se zalaže za njegovo ukidanje, piše Dw.de.

Sve je više Nijemaca koji ne dijele mišljenje kancelarke Angele Merkel da bi „kraj eura bio i kraj EU“. Prema rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, koje je proveo magazin „Spiegel“ u julu prošle godine, 54 posto ispitanika skoro da više ne vidi smisao daljih velikih ulaganja u održavanja zajedničke europske valute.

Bivši novinar lista „Frankfurter Allgemeinen Zeitung“ Konrad Adam sa nekoliko ekonomskih stručnjaka je osnovao novu partiju pod nazivom „Alternativa za Njemačku“. Ova partija zahtijeva ukidanje eurozone i otvoreniju diskusiju o mjerama spasa prezaduženih zemalja. Adam se žali da pozicija protivnika eura uopšte nije zastupljena u njemačkom parlamentu. „Kada je riječ o spašavanju eura, sve političke partije imaju isto mišljenje. Razlikuju se samo u tome kada se govori o količini novca koja će biti isplaćena“, kaže Adam

Euro „uništava Evropu“

Međutim, nije riječ o političkim sitnicama: Njemačka u Fond za spas eura mora uplatiti 21,68 milijardi eura. Prema navodima osnivača partije „Alternativa za Njemačku“, njemački političari ignorišu mogućnost ukidanja eura i obustavljanja uplate sredstava.

Pri tome bi kraj zajedničke valute bilo nešto najbolje što bi se moglo dogoditi Europi. „Bojimo se da Europa ne profitira od eura nego da je on polako uništava”, kaže Bernd Lucke, jedan od osnivača partije “Alternativa za Njemačku”. On ističe da je nova partija protiv eura, ali ne i protiv europskog jedinstva.

Nova partija je fokusirana na ukidanje eurozone. Ona zahtijeva da se zemlje vrate nacionalnim valutama ili da osnuju manje monetarne saveze. Konrad Adam smatra da je naprimjer moguće zamisliti sjeverni i južni euro. Osnivači partije još ne navode pojedinosti, ali se bore za sporazume koji su u skladu sa EU. Osim toga, kada je riječ o odlukama, zahtijevaju i veća prava građana zemalja članica EU.

U aprilu će biti odlučeno da li partija “Alternativa za Njemačku” ispunjava kriterije za učešće na parlamentarnim izborima koji se održavaju u septembru. Ova stranka u svakom slučaju odgovarajuće kriterije želi ispuniti najkasnije do izbora za Evropski parlament 2014. godine.

Hickel: “Ukidanje eura je opasno”

Rudolf Hickel ekonomski stručnjak iz Bremena smatra da postoji mala vjerovatnoća uspjeha nove partije na parlamentarnim izborima u Njemačkoj: „Osobe koje stoje iza partije „Alternativa za Njemačku“ su najbolji garant za to da partija neće ući u Bundestag. Radi se o profesorima i frustriranim ekonomskim stručnjacima. Ako bi partija imala jednu populističku glavu, odnosno vođu, onda bih je smatrao opasnom“.

Ovaj ekonomski stručnjak pozdravlja otvorenu debatu o mjerama spasa eura. Međutim, ukidanje eurozone smatra opasnim: „Ukoliko naprimjer Grčka izađe iz eurozone, onda ćemo imati siromašnu zemlju koja i dalje ostaje u EU. U tom slučaju bi EU morala plaćati na drugim mjestima, a na kraju bi Grčka, pod pritiskom, morala napustiti EU. U tom slučaju bi ostale zemlje članice EU morale izdvajati više novca. To bi značajno opteretilo evropski projekat“.

Osnivači partije „Alternativa za Njemačku” kažu da to nije istina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije