Okovana Umjetnička galerija BiH

Radiosarajevo.ba
Okovana Umjetnička galerija BiH

Umjetnička intervencija u javnom prostoru pod nazivom Zatvoreno za javnost // Closed to public, nastala je kao reakcija na situaciju u kojoj se nalazi Umjetnička galerija BiH.

Na fasadu Umjetničke galerije BiH autorica Nela Hasanbegović je u subotu navečer projicirala je fotografiju lanaca - okova, koji na simboličan način ukazuju na društveni status i trenutnu situaciju galerije.

Umjetnička galerija je kao modul – kolektor memorije koji oslikava naš identitet i  multikulturalnost. Primarni cilj modula je da čuva, njeguje i educira generacije novih, mladih naraštaja, koji moraju biti svjesni njegove neprocjenjive vrijednosti. On kolektira djela kultnih ličnosti, koje su participirale u izgradnji našeg društva, kulturnog identiteta i historije umjetnosti. Okovani modul memorije je zaustavljen u svom procesuiranju nove historije, spriječen u svom primarnom cilju, doveden na rub elementarne egzistencije, navodi se u autoričinom saopćenju za medije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije