Erdogan pridobija Egipat

Radiosarajevo.ba
Erdogan pridobija Egipat

Premijer TurskeTajip Erdogan danas stiže u Kairo gdje će s domaćinama razgovarati o "arapskom proljeću", kao i pogoršanju odnosa muslimanskih zemalja s Izraelom. 
    
Boravak premijera Erdogana u Kairu - poslije koga će posjetiti Libiju i Tunis - analitičari sagledavaju u okviru nastojanja Turske da ojača svoj uticaj u arapskom svijetu. Egipat je godinama  bio vodeća zemlja u tom regionu, ali poslije nedavnih potresa u najvećoj arapskoj zemlji, Kairo u ovom trenutku nije u takvoj poziciji.
    
"Između dvije zemlje bit će rivaliteta oko uloge u regionu. Egipat nije sada u situaciji da jača svoje poziciju, tako da će premijer Erdogan pokušati da to iskoristi ", smatra  direktor Međunarodnog centra  za strateške studije u Kairu Adel Soliman, prenosi Reuters.
    
U razgovorima u Kairu - gdje će se Erdogan sresti sa šefom vojnog vijeća maršalom Mohamedom Huseinom Tantavijem i premijerom Esamom Šarafom, na dnevnom redu će se sigurno naći i najnovije pogoršanje odnosa Egipta i Turske s Izraelom. 
    
Ankara je nedavno protjerala izraelskog ambasadora i svela diplomatske odnose na nivo drugih sekretara i prekinula vojnu saradnju s Tel Avivom.
    
Odnosi Egipta i Izraela su pogoršani poslije nedavnog ubistva pet egipatskih graničara na prelazu prema Palestini. U Egiptu najavljuju da će povući svog ambasadora iz Izraela, dok se izraelski ambasador vratio u zemlju poslije napada demonstranata na ambasadu te zemlje u Kairu.
    
Premijer Erdogan će, kako je najavljeno u Ankari, tokom boravka u Kairu govoriti i na sastanku Arapske lige, što se rijetko dešava, kada su u pitanju političari koji nisu iz tog dijela svijeta.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije