Uhapšeni islamistički teroristi

Radiosarajevo.ba
Uhapšeni islamistički teroristi

Četiri osobe, uhapšene u Goteborgu pod sumnjom da su pripremale teroristički napad, povezane su sa somalskim islamističkim pokretom Shebab i pripremale su atentat uz upotrebu bombi i vatrenog oružja, objavio je u ponedjeljak regionalni list "GT" u online izdanju.

   

Ovu vijest nije potvrdila ni švedska obavještajna služba, ni policija koje su samo dale kratak izvještaj o ovim hapšenjima.

   

List "GT" je objavio, bez otkrivanja izvora, da su mu "policijski izvori rekli da su osumnjičeni povezani s terorističkom mrežom Shebab", prenosi AFP.

   

Hapšenja su izvedena kasno sinoć, pošto je na stotine ljudi evakuisano iz geteborške zgrade Roda Sten, a policija je saopćila kasnije da je evakuisan art centar Roda Sten zbog moguće opasnosti za "život, zdravlje ili značajno oštećenje imovine".

   

List "GT" spekuliše da je meta terorista bio švedski umjetnik Lars Vilks koji je dobio nekoliko prijetnji smrću od Shebaba nakon što je 2007. godine naslikao proroka Muhameda s tijelom psa i koji je trebalo sinoć da bude prisutan na velikom koktelu u art centru, ali se na kraju, ipak, nije pojavio.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije