Irska: Pritvor osobama koje su prijetile karikatursiti

Radiosarajevo.ba
Irska: Pritvor osobama koje su prijetile karikatursiti
Za pet od sedam osoba uhapšenih u Irskoj zbog navodne povezanosti s urotom za ubistvo švedskog karikaturista u srijedu navečer je produžen pritvor za 72 sata, izvijestila je irska televizija RTE na svojoj web stranici.

Troje Alžiraca, jedan Libijac i jedan Palestinac dovedeno je pred posebno vijeće Okružnog suda u gradu Waterfordu u srijedu navečer.

Hrvatski državljanin i Amerikanka, koji su također bili među sedam uhapšenih, zadržani su na ispitivanju. Oni bi trebali biti izvedeni pred sud u četvrtak, kada će državni odvjetnik također nastojati produžiti njihov pritvor, navodi RTE.

Za hrvatskog državljanina, kojem hrvatski MVP u srijedu nije naveo identitet, već samo da ima 26 godina, irska televizija navodi da je živio u Waterfordu, te da je pohađao vjersku službu u džamiji u tome gradu.

Četiri muškarca i tri žene, uhapšeni su u utorak u Waterfordu i Corku, u vezi s urotom za ubistvo pojedinca u drugoj državi.

Cilj urote navodno je bio švedski karikaturist Lars Vilks, koji je primio prijetnje smrću zbog objave karikature koja prikazuju poslanika Muhameda s tijelom psa, a Al-Qaida je za njegovu likvidaciju obećala nagradu od 100.000 dolara.

Uhapšenima je zaplijenjeno osam osobnih kompjutera, a irsko tužiteljstvo u srijedu je analiziralo njihove datoteke, navodi RTE.

Irski dnevni list Independent izvijestio je u srijedu da su hapšenja izvršena tokom racije u sedam kuća, jednom uredu i jednoj pekarnici.

Irski mediji izvještavaju da su svih sedmero uhapšenih muslimani, te da je glavni optuženi 49-godišnji Alžirac, koji je nezaposlen 10 godina.

On ima irsku putovnicu, a živio je nekoliko godina u Corku, prije nego što se preselio u Waterford, gdje je živio s uhapšenom Amerikankom. List Independent navodi da su neki od uhapšenih navodno prešli na islam.

Riječ je o dijelu međunarodne policijske istrage koja uključuje državne službe sigurnosti iz SAD-a i Evrope. Visoki dužnosnik irskog tužiteljstva rekao je da za sada nema dokaza o vezi između osumnjičenih i frakcija Al-Qaide, prenosi irska televizija.

U međuvremenu je jedan od čelnika islamske zajednice u Irskoj izjavio kako nije iznenađen postojanjem islamske fundamentalističke skupine u toj zemlji.

Ali Abdullah al-Saleh, imam šiitske zajednice u Irskoj, izjavio je da neki islamski vjeroučitelji indoktriniraju mlade ljude, izvijestio je Irish Times.

Prema članku 50. irskoga kaznenog zakona, osumnjičeni mogu biti zadržani u pritvoru najviše sedam dana bez podizanja optužnice.

fena

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije