Doris Pack: Hapšenje vehabija bilo je potrebno

Radiosarajevo.ba
Doris Pack: Hapšenje vehabija bilo je potrebno

Hapšenje vehabija bila je neophodna akcija, izjavila je Doris Pak. Ona je podvukla značaj koji EU, u procesu eurointegracija, pridaje funkcioniranju sigurnosnih struktura u zemljama pretendentima za članstvo u Uniji.

Fundamentalisti moraju biti shvaćeni ozbiljno

U Evropskom parlamentu već duže vrijeme postoji mišljenje da se opasnosti koju predstavljaju vehabije mora pristupiti vrlo ozbiljno. Komentarišući posljednje hapšenje pripadnika tzv „vehabijskog pokreta„ u BiH, specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za BiH, Doris Pack, za Deutsche Welle kaže da je takva akcija ono što je upravo bilo potrebno.

„Fundamentalisti, a to je zapravo ono što vehabije jesu, moraju biti shvaćeni ozbiljno. Istovremeno država mora da pokaže da ima kontrolu nad situacijom.“

Doris Pak ističe da EU vrlo pažljivo posmatra razvoj situacije u regionu i načine na koje ministarstva unutrašnjih poslova i sigurnosne snage rade na ispunjavanju svojih zadataka.

Prema njenom mišljenju, pitanje vehabija nije jedino pitanje koje predstavlja problem za sigurnost u BiH:

„Država mora da se pobrine i za sve druge vrste kriminala, kao i za korupciju. BiH mora da popravi situaciju na tom polju, a prema mom mišljenju ona to i čini.“

Nastavak „butmirskog procesa“ poslije izbora

Sa druge strane, kada je u pitanju politička situacija u BiH i ustavne reforme, specijalni izvjestilac EP za BiH, još jednom navodi da tu tek predstoji ozbiljan posao koga moraju da se prihvate, najprije, domaći političari. Iako kaže da EU ne želi da nameće rješenja, Doris Pack smatra i da „sve dok međunarodna zajednica ne pojača svoj pritisak na lokane političare, oni neće biti voljni da urade nešto“.

Ona dodaje da je zadovoljna time što špansko predsjedavanje EU i visoka predstavnica za spoljnu politiku EU, Catherine Ashton, pokazuju zainteresovanost za situaciju u BiH. „Narod u BiH može da bude siguran da će EU biti voljna da im pomogne, ali i da neće moći da obavi posao umjesto njih.“

Doris Pak tako očekuje i nastavak „butmirskog procesa“. To bi trebalo da bude dobro pripremljen proces i koji bi, prema njenim riječima, što više obuhvatio same ljude na terenu:

„Ne mislim da je Butmir dobro mjesto za nastavak tih razgovora. Zašto se ne ode u Parlament u Sarajevu i tako se pokaže da je zapravo to mjesto gdje se stvari rješavaju i gdje se rješava budućnost BiH.“

Ona posebno ističe da bi do novih razgovora moralo da dođe tek poslije izbora u BiH, kako bi moglo da se razgovara i pronađe rješenje, bez stalnog osvrtanja na glasove birača.

Nova lica na političkoj sceni BiH

Osvrćući se na predstojeće izbore u BiH, Doris Pack ocjenjuje da sve partije u BiH pokušavaju da nacionalističkom retorikom privuku što više glasova te da je to nešto što EU ne pozdravlja.

Specijalni izvjestilac EP za BiH, za DW kaže da bi ona lično voljela da izbori u BiH donesu nove mlade političare, koji bi više razgovarali o budućnosti, a manje o prošlosti:

„Nadam se da će se u svim partijama u BiH, pojaviti mnogo mladih kandidata na sljedećim izborima. Inače imat ćemo iste ljude, iste ideje i isto bojno polje, a to svakako nije obećavajuće.“

dw/radiosarajevo.ba


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije