Washington i EU očekuju da napredak u BiH dođe iznutra

Radiosarajevo.ba
Washington i EU očekuju da napredak u BiH dođe iznutra

Iz razgovora koje je delegacija BiH vodila u Washingtonu vidljivo je da se očekuje da dalji napredak na putu ka evroatlantskim integracijama dođe upravo iz BiH, rekao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, prenosi Srna.

On je naglasio da se u Washingtonu insistira na kompromisu i konsenzusu koji mora da dođe iz BiH i da to potvrđuje stav i državnog sekretara Hillary Clinton nedavno izrečen u Parizu.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je tokom Molitvenog doručka u Washingtonu u razgovoru sa premijerom Španije Joseom Luisom Zapaterom rekao da BiH mnogo očekuje od španskog predsjedavanja EU i zatražio podršku za integracije BiH u Uniju.

Špirić se u State departmentu sastao sa pomoćnikom zamjenika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Stuartom Jonesom kojeg je informisao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Na 58. molitvenom doručku u Washingtonu, koji za goste iz cijelog svijeta tradicionalno organizuju američki senatori i kongresmeni zajedno sa predsjednikom SAD, ove godine prisustvovali su zvaničnici iz 189 zemalja.

Molitveni doručak tradicionalno se održava prvog četvrtka u februaru, a ove godine na skupu su govorili predsjednik SAD Barack Obama, državni sekretar Hillary Clinton i specijalni gost, premijer Španije Jose Luis Zapatero.

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije