Gornja Maoča: Svijet za sebe

Radiosarajevo.ba
Gornja Maoča: Svijet za sebe

Gornja Maoča je izolirano mjesto u kojem, zvuči nevjerovatno, ali istinito, nisu čak ni formalno važili zakoni države BiH. Smještena na teško pristupačnom terenu između Brčkog i Tuzle, Maoča je potpuno odvojena od ostatka države, a živi se po šerijatskom zakonu.

Put koji vodi do sela je neprohodan, a oni koji su se tamo usudili zaputiti, tvrde da su vidjeli putokaze prema selu, koji su bili na arapskom jeziku. Uvjeti za život se čine teškim: mjesto nije baš živo, a na većini kuća se nalaze crne zastave.

Dosada niko od dužnosnika iz naše zemlje nije posjetio stanovnike Gornje Maoče. Ne tako davno, došlo je do incidenta kada je policija pokušala ući u naselje – gume na autu su im bile izbušene. Brojnim ekipama novinara koje su do sada pokušale ući u Gornju Maoču nikada nije dopušten pristup i bili bi, bukvalno, istjerani.

U tom mjestu, nalazi se i škola koja radi po jordanskom planu i programu, a koja nije u nadležnosti niti jednog ministarstva obrazovanja. Selo se nalazi na granici Tuzlanskog kantona i Brčko Distrikta, pa se, eto, i ne zna tačno pod čiju nadležnost oni spadaju.

2008. godine, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je obustavilo istragu protiv vođe neslužbene vehabijske zajednice Gornje Maoče Nusreta Imamovića, koja je pokrenuta zbog sumnje da je za petnaestak učenika osnovne škole izvodio nastavu po jordanskom nastavnom planu i programu. Tužilaštvo je istragu obustavilo zbog nedostatka dokaza. Navodno, nastava u ovoj školi se još uvijek odvija, i to za mnogo veći broj djece.

Imamović: "Samoubilački napadi dozvoljen vid borbe"

Nusret Imamović, vođa ove neslužbene vehabijske zajednice, već je odavno poznat policiji u Brčkom i Tuzli, a njegova izjava na portalu Putvjernika.com kako samoubilački napadi nisu zabranjeni te kako ih treba koristiti “u izuzetnim prilikama i situacijama”, brzo se proširila.

Naime, Imamović učestvuje na portalu Putvjernika.com u rubrici pitanja i odgovori vjernika, a osnovane su sumnje da na ovom portalu učestvuju pripadnici vehabijske zajednice u Maoči. Pretpostavlja se da se portal adminira iz Beča. Jednog posjetioca je, tako, zanimalo je li grijeh opasati se eksplozivom i raznijeti u grupi „ćafira“.

“Ovakav vid borbe ne smatramo zabranjenim, ali isto tako ne mislimo kako ga treba koristiti kao što se koristi klasično uobičajeno oružje, nego samo u izuzetnim prilikama i situacijama”, odgovorio je Imamović.

Javnosti je poznato i kako su predstavnici te zajednice održavali bliske veze s radikalnim hafizom iz Beča Muhamedom Porčom u Beču.

Stanovnici Gornje Maoče naselili su ovo područje 2001. godine, nakon 11. septembra. Zvaničnici u MUP-u Tuzlanskoga kantona tvrdili su da su novi stanovnici kupili posjede od bivših vlasnika, ali ti vlasnici tvrde da svoje kuće ne mogu povratiti jer općinske vlasti ne rade ništa kada je u pitanju deložacija novonaseljenih. Naziv Gornja Maoča se zapravo odnosi na selo Karavlahe, a nastanjivali su ga pravoslavni Romi.

„Put vjernika“ – medij nekih drugih Drugih


Spomenuti portal, koji inače ima stalni In memoriam za Jusufa Barčića, jednog od selefijskih vođa u BiH, stradalog u saobraćajnoj nesreći 2007. godine, žestoko je reagirao na pisanja bh. medija o akciji „Svjetlost“, koja je u utorak završila hapšenjem sedam osoba u Gornjoj Maoči, kao i plijenidbom.

Komentirajući jednu agencijsku vijest o ovoj akciji, administratori portala kažu: „Ta smiješna igra njihovog međusobnog prenošenja informacija je ustvari amaterski dirigovana politika ministarstva sigurnosti BiH koje je u proteklom periodu kod javnosti stvarala atmosferu nepodnošljivosti prema islamu i islamskim praktičarima.“

Na navod kako je ovo najveća policijska akcija još od Daytona, sa mnogo patosa se pozivaju na pitanje rata i ratnih zločinaca: „Dakle, Radovan Karadžić, čovjek koji je naredio ubiti 200.000 hiljada Bošnjaka nije zaslužio akciju ovolikih razmjera, ali su to zaslužili ljudi sa potpuno čistim građanskim dosijeom.“, stoji u tekstu naslovljenom „Neustrašiva“ akcija specijalnih policijskih snaga ministarstva sigurnosti BiH u Gornjoj Maoči.

Demantuju navode da je u selu pronađeno oružje, te tvrde kako policija u Maoči nije mogla pronaći „ni dječiju praćku“, te da je sve iscenirano, planirano, osmišljeno i podmetnuto.

Izgleda da je „redakcija portala“ u instrumentalizirane medije ubrojala i časopis Saff, kojem poručuje: „Također se „zahvaljujemo“ i redakciji „islamskog“ časopisa SAFF koja je svojim djelovanjem i „objektivnim“ novinarskim radom uspješno i nesebično pridonijela ovakvom razvoju događaja. Aferim im bilo!“

Na najnovijoj temi foruma u okviru portala Putvjernika.com, koja nosi naziv „Vojnici taguta u Maoči“, uglavnom se pišu molitve, ali i mnogo kletvi. Između ostalog se poručuje: „Vojnici taguta u Maoci, a njihova moralna i logisticka pomoc u IZ!“, kao i „Neka je Allahovo prokletsvo na sve medije, ustanove i pojedince koji su ucestvovali i pomagali nevjernike u borbi protiv vjernika! Allahu moj, spusti im kaznu iz nebesa! Allahu moj učini da ih zemlja prekrije i uništi! Allahu moj podari im kaznu odakle se ne nadaju!“

Na stranici ima i dosta propagandnog materijala, koji se također može naći i na YouTube, kao i redovna izvješća sa "ratišta na Kavkazu".

http://www.youtube.com/watch?v=neQq0hfI0Xc&feature=player_embedded


Vlasti kantona, Federacije, kao i sve nadležne državne vlasti imaju mnogo toga objasniti kada je u pitanju Gornja Maoča. Osim tereta odgovornosti, mnoga pitanja nikada nisu dobila odgovora, počevši od onog najočiglednijeg – kako je moguće u pravnoj državi naseliti teritoriju i uspostaviti lokalnu upravu, koja ne dopušta službenim pripadnicima policije da uđe u naselje, kako je moguće da su optužnice protiv Imamovića da je organizirao nastavu po jordanskom programu budu odbačene, i da još preko tridesetero djece tu nastavu pohađa, kako je moguće...

Vezano: Najveća policijska akcija od Daytona
 
dijala, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije