NATO: Pohvale afganistanskim snagama sigurnosti

Radiosarajevo.ba
NATO: Pohvale afganistanskim snagama sigurnosti
Afganistanskim snagama sigurnosti odato je priznanje zbog načina na koji su reagovale na napade koje su u centru glavnog grada Kabula izveli talibani, a u kojima je poginulo najmanje 14 osoba.

Portparol NATO-a je ocijenio da su afganistanski vojnici i policajci ušli u sukob s napadačima dok su međunarodne snage ostale u drugom planu.

Komandant britanskih oružanih snaga, general David Richards je istakao da su afganistanske trupe, opkolivši neprijatelja, postupile na vrlo profesionalan način.

Afganistanskim snagama priznanje je odao i generalni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Grupa naoružanih talibana i bombaša-samoubica u ponedjeljak je izvela dobro ispalinaran napad u centru Kabula, napadajući lokacije u samom srcu prijestonice, što pokazuje da su u stanju da napadnu bilo koji ciljeve, navodi BBC.

Talibani kažu da je 20 njihovih boraca učestovalo u napadu koji je počeo u vrijeme jutarnje saobraćajne špice i pojačane aktivnosti u gradskom centru.

Američki ministar odbrane Robert Gates ocijenio je da su, za sada, male šanse da se istaknuti talibanski lideri priklone programu ponovnog ujedinjenja, čije će detalje vlada u Kabulu, najvjerovatnije, objaviti ovog mjeseca.

Gates je naveo da će taj plan prije prihvatiti talibani nižih pozicija na lokalnom i provincijskom nivou, prenosi Reuters.

"Talibani će se priključiti procesu pomirenja kada budu osjetili "pravi pritisak" i budu znali da afganistanska vlada može da ih zaštiti2, kazao je on.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije