Radmanović: Priča o referendumu za NATO je suvišna

Radiosarajevo.ba
Radmanović: Priča o referendumu za NATO je suvišna

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanovića u Dnevniku D FTV-a o radu i funkcioniranju Predsjedništva BiH, ponašanju SNSD-a, referendumu, prijemu BiH u NATO.

Ono što, prema Radmanovićevom mišljenju, treba istaknuti u prošloj godini jeste trud koji je uložen na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, bez obzira na to što dio tog truda nije realizovan. Najveći dio posla u vezi s bezviznim režimom je urađen. Ostalo je još nekoliko tehničkih pitanja koja će biti riješena u naredna dva-tri mjeseca. Međutim, kaže on, pokazalo se da EU nije spremna građane dviju zemalja s Balkana pustiti da slobodno putuju Evropom.

U Predsjedništvu BiH trenutno nema ni saglasnosti oko izbora članova Venecijanske komisije, ali, tvrdi Radmanović, uskoro slijedi rasprava o tome i drugim pitanjima oko imenovanja osoba koje će predstavljati BiH u EU.

"Ova zemlja u cjelini je opredijeljena na putu ka NATO-u. Institucije BiH su i prije ovog mandata Predsjedništva donijele ključne odluke kad je u pitanju NATO, aplikacija za MAP u Predsjedništvu je odobrena jednoglasno. Stoga je i priča o referendumu za NATO u ovom trenutku suvišna", tvrdi Radmanović.

"Međutim, ako će se u dijelovima BiH, u skladu s Ustavom i zakonima, raspisivati referendum, onda se to ne radi danas, jer još uvijek ne znamo da li NATO hoće BiH - nije nas htio primiti ni u MAP", napominje Radmanović.

Radmanović se nada boljim odnosima sa susjedima

Ocijenio je da će izborom Ive Josipovića za novog predsjednika Hrvatske odnosi susjeda na Zapadnom Balkanu postati bolji. "Nadam se da je u Hrvatskoj prošao period onih koji ne žele da naprave dobre odnose sa BiH", kaže Radmanović.

U vezi s imenovanjem bh. ambasadora u Srbiji, Radmanović ističe da bi to sada, prema sporazumu koji je usvojilo Predsjedništvo, trebao biti neko iz reda bošnjačkog naroda. Međutim, već za dva prijedloga Predsjedništva BiH Srbija nije dala agreman. Ako do polovine godine Haris Silajdžić ne predloži novog kandidata, na red bi, prema sporazumu, došao kandidat iz reda srpskog naroda, ali ne želi spekulirati o njegovom imenu jer je, kako ističe, za to još prerano.

Na optužbe da SNSD blokira rad institucija BiH, Radmanović odgovara da to nije politička partija koja bilo šta blokira na bilo kojem nivou i da se to se može dokazati. Tvrdi da nisu tačne ni konstatacije da SNSD ne želi jaku državu i da na račun BiH želi jačati entitet RS. Ova zemlja ima ustav koji se i dopunjavao, funkcionišu i neke institucije koje nisu dio tog ustava. SNSD samo radi u skladu s Ustavom. Ima onih koji stalno traže nešto više, odnosno, ne priznaju Ustav, i onda kad to njihovo više ne prođe, optužuju nekog drugog za opstrukciju, tvrdi Radmanović.

ftv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije