Ustavni sud odbio prijedlog Kluba Bošnjaka

Radiosarajevo.ba
Ustavni sud odbio prijedlog Kluba Bošnjaka
Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovan zahtjev Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za donošenje privremene mjere kojom bi ovaj sud obustavio primjenu člana 52. stav 2. Poslovnika Ustavnog suda RS "do konačne odluke o ustavnosti tog akta". Članom 52. stav 2. Poslovnika Ustavnog suda RS reguliše se pitanje odlučivanja u meritumu (dvotrećinskom većinom). U saopštenju iz Ustavnog suda BiH navodi se da će rasprava u ovom predmetu, u ostalom dijelu, biti nastavljena na narednoj plenarnoj sjednici, koja će biti održana 29. i 30. januara naredne godine.

Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH, kojom je tražio pobijanje odluke Ustavnog suda RS-a od 8. jula kojom je utvrđeno da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u vezi sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS-a. Predsjednik Ustavnog suda BiH Mirko Zovko rekao je novinarima nakon sjednice 8. jula da je u ovom predmetu bilo pitanje da li je članom 5 povrijeđen vitalni interes, jer je u njemu izostavljen pridjev "bosanski" ispred naziva opština Brod i Kostajnica.

Zovko je ovu odluku Ustavnog suda RS-a, između ostalog, obrazložilo i činjenicom da pridjev "bosanski" potiče od naziva BiH, koja je zajednička država tri konstitutivna naroda kao i ostalih građana, te da je nesumnjivo da se podjednako odnosi na sve građane i da se ne može smatrati da pripada isključivo bošnjačkom narodu.

Predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a Edin Ramić ranije je, obrazlažući podnošenje apelacije, rekao da predlaže da Ustavni sud BiH ukine ovu odluku Ustavnog suda RS i da sam odluči o predmetu, te da prilikom odlučivanja o apelaciji izvrši uvid u zapisnik o glasanju i utvrdi rezultate glasanja i način odlučivanja Ustavnog suda RS-a.

srna

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije