Miliband 'odblogovao' posjetu BiH

Radiosarajevo.ba
Miliband 'odblogovao' posjetu BiH


Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband na blog platformi Ministarstva vanjskih poslova UK objavio je blog o posjeti Bosni i Hercegovini.

Posjeta Bosni


"Prošle sedmice kratko sam posjetio Bosnu i Hercegovinu. To je zemlja koja ima jasnu evro-atlantsku perspektivu, ali teško ostvaruje napredak u nizu reformi potrebnih za ostvarivanje napretka na putu ka članstvu u EU i NATO.

Moj sastanak sa političkim liderima pružio je priliku da ponovimo da Velika Britanija pruža podršku “Butmirskom” procesu – inicijativi EU i SAD-a kojom se nastoji podstaći napredak u provedbi reformi. Ovo uključuje rad na ispunjavanju uslova za zatvaranje Ureda visokog predstavnika u BiH koje je postavila međunarodna zajednica, kao i na reformama kojima bi se strukture i procesi donošenja odluka unutar Vlade učinili efikasnijim.

Iako trenutno postoje značajne razlike u vizijama uređenja buduće vlade među političkim liderima, i dalje sam uvjeren da ipak postoji dovoljno zajedničkog da se postigne sporazum.

Suđenje Radovanu Karadžiću pokazuje da je još vidljivo naslijeđe konflikta. Vidio sam kakav izvanredan posao Međunarodna komisija za nestale (ICMP) obavlja na identifikaciji posmrtnih ostataka nestalih lica i koliku podršku pružaju ICTY-u i sudovima u regionu.

Ovo doprinosi ostvarivanju pravde i žrtvama konflikta iz svih etničkih grupa pruža osjećaj da je proces okončan."

Ovaj, a i druge blog uratke britanskog ministra na englesekom možete pratiti ovdje.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije