Sud BiH: Zoran Marić kriv za zločine protiv civila u Jajcu

Radiosarajevo.ba
Sud BiH: Zoran Marić kriv za zločine protiv civila u Jajcu
Zoran Marić oglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Pretresno vijeće Odjela I Suda Bosne i Hercegovine, nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje sklopljenog između optuženog Marića i Tužilaštva BiH, izreklo je prvostepenu presudu kojom je optuženi Zoran Marić oglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, te osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

Optuženi Marić je oglašen krivim što je dana 10. septembra 1992. godine, poslije sahrane poginulog vojnika vojske Republike Srpske, kao pripadnik vojske Republike Srpske zajedno sa drugim pripadnicima organizirane grupe naoružanih ljudi, nakon zajednički dogovorenog plana da sakupe civilno bošnjačko stanovništvo koje se nalazilo u mjestu Ljoljići-Čerkazovići, općina Jajce, u namjeri da ih odvedu i ubiju na mjestu zv. „Tisovac“, učestvovao kao saizvršilac u nezakonitom lišavanju slobode i nasilnom izvođenju iz kuća civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti i njihovom sakupljanju na mjestu zv. „Osoje“.

Nakon toga zarobljene civile su poveli do mjesta zv. „Tisovac“ gdje su im naredili da se poredaju jedni pored drugih, uz ivicu provalije, pa kada su oni to učinili, pripadnici oružane grupe su otpočeli sa rafalnom paljbom i tom prilikom su usmrtili 23 osobe, četiri osobe su zadobile tjelesne povrede, dok je jedna ostala nepovrijeđena.

Tokom privođenja, zarobljenici su bili izložena psihičkom i fizičkom zlostavljanju od strane pripadnika grupe, te su bili primorani da predaju sve vrijedne stvari koje su imali kod sebe.

Pretresno vijeće je također donijelo rješenje o produženju pritvora koji prema ovom rješenju može trajati najduže devet mjeseci, osim ukoliko u ovom roku presuda postane pravosnažna,a u tom slučaju će optuženi Zoran Marić ostati u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne, a najduže do isteka trajanja izrečene kazne, saopćeno je iz Suda BiH.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije