Izdvajanja za odborničke naknade u općinama variraju od 200 do 1225 KM

Radiosarajevo.ba
Izdvajanja za odborničke naknade u općinama variraju od 200 do 1225 KM
Preliminarni nalazi o stanju kvaliteta života građana u 11 općina/gradova u Bosni i Hercegovini u segmentima u kojima potpunu ili djelomičnu nadležnost ima lokalna uprava ukazuju na značajne razlike, uzrokovane kako naslijeđenim stanjem u određenim segmentima tako i individualnom sposobnošću svake od jedinica lokalne uprave te kvalitetom usluga koje one uspijevaju osigurati za svoje građane.

Nalazi, koje su sačinili Centri civilnih inicijativa (CCI), pokazuju da je glomaznost administrativnog aparata gotovo sveprisutna i da se upravo za plaće i naknade uposlenih u nekim općinama izdvaja i do četvrtine lokalnih budžeta.

Ova organizacija ističe, u saopćenju za javnost, da je u pojedinim općinama omjer broja zaposlenih činovnika naspram broja stanovnika čak jedan službenik na 190 stanovnika te da izdvajanja za odborničke/vijećničke naknade variraju od 200 do 1.225 konvertibilnih maraka.

CCI će spomenute nalaze za Tuzlu, Novo Sarajevo, Mostar, Doboj, Pale, Foču, Trebinje, Široki Brijeg, Livno, Bijeljinu i Zenicu predstaviti na konferenciji za štampu 20. oktobra u Sarajevu.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije