Izgradnja dobrog upravljanja zajednicom kroz građansko uključenje

Radiosarajevo.ba
Izgradnja dobrog upravljanja zajednicom kroz građansko uključenje
URHDIO,,Leptir,, u oktobru implementira projekat "Izgradnja dobrog upravljanja zajednicom kroz građansko uključenje" podržanog od Centra za promociju civilnog društva i SIDE. Dobijena sredstva iznose 5000,00 KM.

Na području opština Srebrenica, Bratunac i Milići živi 125 djece i omladine ometene u razvoju svih vrsta i stepena hendikepiranosti : lake i umjerene i teške mentalne retardacije, sa oštećenjem govora, sluha, vida, motorike i sa kombinovanim smetnjama. Udruženje «Leptir» u saradnji sa Centrima za socijalni rad analizirajući potrebe porodica koje imaju hendikepiranu djecu u opštinama Srebrenica, Bratunac , Milići konstatovalo da70% porodica nema nikakva novčana primanja, 20% radi jedan član porodice, a 10% oba roditelja.

Ove tri općine spadaju u najnerazvijenije opštine u RS, teška ekonomskoj situacija, porušena infrastruktura, privreda u kolapsu, migracija stanovništva (sedmično 2-3porodice se isele iz ovih opština) samim tim su i hendikepirana djeca i omladina i njihove porodice socijalni slučajevi i nalaze se na spiskovima Centara za socijalni rad. Razvoj ove djece je usporen pa je i vaspitanje otežano. Ovo posebno kada se ima u vidu da u našem društvu nije sistemski rješen problem zapošljavanja tj.prioritet u zapošljavanju porodica koje imaju hendikepiranu djecu.

Porodica koja ima dijete sa hendikepom svom djetetu treba da pruži poseban tretman, međutim oni nisu u stanju da im pruže ni najminimalnije što djeca u normalnoj sredini imaju kao što je zdrava hrana, voće, slatkiši... Česta je pojava da ta djeca nemaju ni adekvatan intimni veš, odjeću, obuću, sredstva za higijenu... Većina ovih porodica je na rubu siromaštva.

Porodice koje smo odabrali su najugroženije i birane po socijalnoj karti URHDIO ,,Leptir,, Srebrenica. Ovim projektom možemo samo ublažiti njihovo tremutno socijalno-ekonomsko stanje i omogućiti im kratak vremenski period osnovne životne namirnice.

Osnovni cilj projekta
Poboljšanje uslova življenja najugroženijih članova URHDIO,,Leptir,, sa opština Srebrenica, Bratunac I Milići, želimo da im pokažemo da nisu prepuštene samo porodicama na brigu i vaspitanje već da je i zajednica ta kojoj je stalo do njih.
Ovo će mnogo uticati na samopouzdanje kako korisnika projekta tako i njihovih porodica.

S obzirom da će sve biti medijski podržano želimo da podstaknemo kako relevantne faktore lokalne zajednice, države tako i naše sugrađane da se okrenu brizi najugroženijih članova ovog društva, pogotovo kada su to djeca sa hendikepom.

Plan aktivnosti
• Priprema i štampanje plakata i pamfleta sa informacijom stanovništvu o namjeravanoj akciji i vremenskom provođenju iste. Plakate će biti polepljene na oglasnim tablama, institucijama i ulazima zgrada, a pamflete će se djeliti stanovništvu, također će biti podjeljene trgovinskim radnjama i drugim mjestima kako bi bili dostupni što većem broj stanovništva.
• Kupovina najugroženijim članovima našeg udruženja hrane, vitaminskih proizvoda, odjeće /intimnog rublja-potkošulja, pidžama...
• Angažovanje 15 volontera na svakoj opštini za prikupljanje sredstava za higijenu koja bi zajedno sa prehrambenim proizvodima i odjećom bila distribuirana u kuće korisnika. Akcija prikupljanja higijenskih sredstava bi trajala tri dana /13,20 i 27 oktobar/.
• Angažovanje 6 volontera koji bi otišli u kuće korisnika i gdje bi izvršili spremanje kuće/stana, kupanje korisnika, cijepanje drva

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije