Istanbul: zaključci sa sastanka Svjetske Banke i MMF-a

Radiosarajevo.ba
Istanbul: zaključci sa sastanka Svjetske Banke i MMF-a

Foto: Kapitalizam ubija, arhiv

Globalna gospodarska kriza unazadila je impresivan gospodarski rast zabilježen posljednjih godina u novim gospodarstvima Evrope i središnje Azije, naudivši obiteljima pogođenim visokom nezaposlenošću i gubitkom plaća, kazali su stručnjaci Svjetske banke na brifingu na godišnjem sastanku međunarodnih financijskih institucija - Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke u Istanbulu.

Financijski oslabljene vlade trebat će zaštititi siromašne građane, jačajući institucije i infrastrukturu kako bi privukle ulagače, kazali su stručnjaci na skupu održanom u subotu.

"Globalna financijska i gospodarska kriza je pogodila domove u mnogim dijelovima novih gospodarstava Evrope i središnje Azije", rekao je Philippe Le Houerou, potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i središnju Aziju.

"Ono što je počelo kao financijska kriza postalo je socijalna i humana kriza. Globalna kriza došla je nakon kriza s hranom i gorivom, koje su već oslabile ljude u regiji smanjujući im kupovnu moć. Danas, rastuće siromaštvo i nezaposlenost guraju kućanstva u siromaštvo i otežavaju stanje onima koji su već siromašni", rekao je Le Houerou.

Zadaća vlada u regiji, po njegovim je riječima, da ubrzaju reforme, a uloga međunarodne zajednice ja da im pomogne da se vrate snažnom gospodarskom rastu.

Kazao je da za Svjetsku banku to znači potporu vladama u naporima da očiste svoje bankovne sektore, kako bi banke mogle financirati poduzeća, poboljšati poslovnu klimu i privući strani kapital.

Le Houerou je pozvao vlade na ekonomičniju javnu potrošnju, u korist zaposlenih obitelji, te na nastavak financiranja ključnih javnih ulaganja i infrastrukture.

Globalna kriza pogodila je neke zemlje teže od ostalih, no opasnost s kojom se suočava cijela regija je slab oporavak s visokom nezaposlenošću.

Broj nazaposlenih u regiji je narastao s 8,3 miliona 2008. dok je u 2009. narastao na 11,4 miliona.

Nezaposlenost je udvostručena u baltičkim zemljama, u Turskoj je narasla za 60 posto, a u drugim zemljama regije za trećinu.

Glavni ekonomist Svjetske banke za regiju Indijac Indermit Gill kazao je da je u regiji već 145 miliona siromašnih, ili gotovo jedna trećina stanovništva, te da se predviđa da će kriza njihov broj povećati za 15 miliona.

On se založio za povećanje djelotvornosti vladinih ulaganja u prosvjetu, zdravstvo i socijalnu skrb. Također je pozvao vlade da nastave unapređivati poslovno okruženje kako bi privukle strane ulagače.

Vezano: Špirić sa predstavnicima Svjetske banke

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije