Obama se iz Danske vratio razočaran

Radiosarajevo.ba
Obama se iz Danske vratio razočaran

Foto: Reuters

Američki predsjednik Barack Obama u petak je po povratku u Washington posegnuo za sportskom terminologijom kako bi objasnio neuspjeh Chicaga da dobije domaćinstvo olimpijskih igara 2016, prenosi Fena.

"Možete odigrati sjajnu utakmicu, ali svejedno ne pobijediti. Iako sam se želio vratiti s boljim vijestima iz Kopenhagena, ne mogu biti ponosniji. Ne sumnjam da je to bi najjači mogući pokušaj i ponosan što da sam mogao osobno pomoći", rekao je Obama u izjavi koju je dao u ružičnjaku Bijele kuće, nakon povratka iz Danske.

Chicago, koji je uz Rio de Janeiro smatran favoritom, otpao je u prvom krugu sa samo 18 glasova članova Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOO), a potom su otpali Tokio i Madrid, da bi na kraju Rio donio prvu Olimpijadu u Južnu Ameriku.

Lobirala i prva dama


Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs, rekao je novinarima da je Obama saznao loše vijesti na povratku avionom "Air Force One" iz Kopenhagena, prenosi Hina.

Prva dama SAD-a Michelle Obama otputovala je u Kopenhagen prije supruga, kako bi lobirala za svoj rodni grad, no američki predsjednički par i TV zvijezda Oprah Winfrey, najslavniji građani Chicaga, nisu pomogli da "Drugi grad" SAD-a u Kopenhagenu ne završi na posljednjem mjestu. Na pitanje je li Obami drago što se osobno angažirao oko kandidature Chicaga, unatoč neuspjeha, glasnogovornik Bijele
kuće Robert Gibbs je odgovorio "apsolutno", dodajući kako se predsjednik ne srami putovati bilo gdje da bi promicao interese SAD-a. Obama je odluku MOK-a nazvao "istinski povijesnim događajem", rekavši da je iz aviona nazvao brazilskog predsjednika Luiza Inacia Lulu de Silvu i čestitao mu.

Obama je prvi predsjednik SAD-a koji je osobno sudjelovao u lobiranju da neki američki grad dobije domaćinstvo olimpijskih igara, a njegovi republikanski kritičari su to nazvali gubljenjem vremena i narušavanjem ugleda zemlje.

Veliko razočarenje u Chicagu

Odluka MOK-a izazvala je veliko razočarenje u Chicagu, no oko 45 posto građana koji su se protivili organiziranju Olimpijade, pozdravilo je odluku. Glasnogovornica organizacije "No Games Chicago", kazala je da je odluka MOK-a "olakšanje".

Obamin glavni politički savjetnik David Axelrod izjavio je da su predsjednik i prva dama snažno podržali kandidaturu Chicaga ali to nije bilo dovoljno da nadjačaju "unutarnje struje" u MOK-u. Procijenjeno je da bi organizacija OI u Chicagu 2016. koštala oko 3,8 milijardi dolara, a gradski budžet trenutno je u minusu oko 450 miliona dolara. Troškovi kampanje za olimpijsku kandidaturu procjenjuju se na 100 miliona dolara, izjavio je Robert Livingstone, producent tvrtke "GamesBids" i vodeći stručnjak za postupak izbora domaćina Olimpijade, prenijela je Fena.

 
radiosarajevo.ba




Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije