Jordan primljen u Košarkašku kuću slavnih (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Jordan primljen u Košarkašku kuću slavnih (VIDEO)

Košarkaška kuća slavnih od petka je bogatija za pet novih članova koji su obilježili igru između dva obruča. Prag je prekoračio i “najveći od najvećih”, Michael Jordan.

Legendarni, vjerovatno i najbolji košarkaš svih vremena, primljen je u Naismith Memorial Hall of Fame u Springfieldu (Massachusetts) zajedno s Davidom Robinsonom, Johnom Stocktonom, te trenerskom elitom Jerryjem Sloanom i Charlaine Vivian Stringer.

I premda se Jordan trudio okupljenu medijsku silu razuvjeriti kako ovaj vikend ne postoji samo zbog njega, već i ostalih “stanara”, jasno je bilo tko je zvijezda večeri.

"Čovjek je pogodio jedan odlučujući šut i sad je kao “cool”. Ja to ne razumijem", našalio se John Stockton, možda i najbolji košarkaš bez prstena NBA prvaka.

Skraćeni govor pri ulasku u Košarkašku kuću slavnih:
http://www.youtube.com/watch?v=yxy1xwxbGKw


Njegovih 15.806 asistencija (prosjek 10.5) teško će itko dostići, a trenutačno je još uvijek vodeći “kradljivac” s 3.265 osvojenih lopti. Karijeru je okončao igrajući od 1984. do 2003. godine za Utah Jazz, a njegova ostavština u NBA ligi jest i 19.799 poena, deset All-Star dvoboja i dva finala NBA lige. Oba puta bolji su bili Michael Jordan i njegovi Bullsi. Također, i Stockton ima dva Olimpijska zlata (Barcelona, Atlanta).

Prije no što je održao svoj govor Jordan je pustio suzu i krenuo nizati zahvale svima koji su i na najmanji mogući način usmjerili njegovu karijeru i učinili ga “letećom legendom”. Zahvalio se svakom treneru (koji ga je slao na klupu), protivnicima (poput Isiaha Thomasa koji su slali otrovne strelice u njegovom smjeru), medijima (radi omalovažavanja njegove veličine), Bryonu Russelu (košarkašu Jazza preko kojeg je pogodio ključni šut u finalu 1998., a koji je prilično glasno tvrdio da ga može čuvati)...

"Sve sam to morao slušati, a sve je to stavljalo drva na plamen koji je u meni tinjao svakim danom, svakim u kojem sam pokušavao biti košarkaški rasti", kazao je vječni broj 23, koji se dva puta vraćao iz mirovine i koji je u završnici govora nagovijestio i mogućnost trećeg (?!).

"Možda me vidite i kako igram s 50 godina. Nemojte se smijati. Nikad ne treba reći nikad, jer granice, poput straha, često su samo iluzija."

Jordan je u briljantnoj karijeri igrao samo za dva kluba - Chicago Bullse (1984.-1993., 1995.-1998.) i Washington Wizardse (2001.-2003.). Šest je puta osvojio naslov NBA prvaka, a kroz svih šest finala i naslov nakorisnijeg igrača. Ujedno je i pet puta proglašavan MVP-jem sezone, a tri je puta ponio titulu najkorisnijeg na All-Star utakmicama u kojima je nastupio 14 puta. Deset godina predvodio je cijelu ligu po broju poena, deset puta bio član njene najbolje petorke, a još devet najbolje obrambene petorke.

U NBA karijeri je postigao 32.292 poena, odnosno 30.1 u prosjeku kroz 1072 utakmice. Pridodao im je 6672 skoka (6.2 po utakmici) i 5633 asistencije (5.3 po utakmici). Dva je puta pobijedio na All-Star zakucavanjima, u vremenima kada su ti naslovi imali veće značenje od današnjeg šoua, a i vlasnik je dva olimpijska zlata s američkom reprezentacijom (1984. Los Angeles,1992. Barcelona).

Top 10 poteza Michaela Jordana:
http://www.youtube.com/watch?v=-WmNHGA5jh8


Kako se kroz njegovu karijeru tražila ulaznica više, tako je bilo i u petak u Springfieldu, gdje je iz uobičajene Hall of Fame dvorane inauguracija premještena u Symphony Hall, tako da stane oko 2600 ljudi željnih vidjeti kako košarkaška institucija dobiva još jedno priznanje u prebogatoj karijeri.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije