Stanje kadrova u organima državne službe u FBiH

Radiosarajevo.ba
Stanje kadrova u organima državne službe u FBiH
Na posljednjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je izvještaj Agencije za državnu službu FBiH u 2008. godini o stanju kadrova u organima državne službe.

Agencije za državnu službu Federacije BiH izvršila je reviziju radnih mjesta državnih službenika u 43 organa državne službe, što je 89,58 posto od broja planiranih revizija u organima državne službe u 2008. godini.

Pravilnicima o unutrašnjoj organizaciji ovih organa sistematizirano je ukupno 1.609 radnih mjesta, od kojih je sistematizirano 665 radnih mjesta državnih službenika a popunjena su 443 radna mjesta, odnosno 65,1 posto.

Uspješno su prošla postupak revizije 404 državna službenika, odnosno 93,3 posto, a za 29 državnih službenika Agencija je donijela rješenje o prestanku radnog odnosa.  

Organi državne službe donijeli su 549 rješenja o postavljanju kandidata na radna mjesta državnih službenika i 213 rješenja o prijemu pripravnika, a ukupno je stupio na dužnost 281 državni službenik i 107 pripravnika.

Od ukupnog broj državnih službenika 66,54 posto čine Bošnjaci, 26,19 posto Hrvati,  4,26 posto Srbi i 3,01 ostali. Ovakva nacionalna struktura ne zadovoljava princip proporcionalne zastupljenosti konstitutivnih naroda u organima državne službe, niti je ovaj princip moguće zadovoljiti popunjavanjem radnih mjesta putem javnih konkursa, navedeno je u saopćenju iz Vlade FBiH.

Agencija je samostalno organizirala i realizirala stručno usavršavanje za 1.373 državna službenika, između ostalog, iz oblasti primjena Zakona o državnoj službi FBiH, praktičnoj primjeni Zakona o nabavkama, obuci novouposlenih državnih službenika i drugih oblasti. Za provođenje ovih obuka utrošeno je 95.352 KM, a izvođači obuke su birani u skladu s procedurama javnih nabavki. 

Upoznavanje javnosti o aktivnostima vrši se putem web stranice, putem saopćenja za javnost kao i putem direktne i indirektne komunikacije s građanima. Agencija je objavila i Indeks registar informacija u Federaciji BiH.

fena
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije