Kulturno blago: Stećci zvanično nominovani za zaštitu UNESCO-a FOTO: Arhiv
30. juni 2014. u 12:26
Kulturno blago: Stećci zvanično nominovani za zaštitu UNESCO-a

Ministri kulture Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije predali su generalnoj direktorici UNESCO-a Irini Bokovoj dokumentaciju o zajedničkom kulturnom naslijeđu Nominacioni dosjei Stećci koji predstavlja do sada jedinstveni primjer zajedničke saradnje navedenih država na očuvanju kulturnog blaga te je istovremeno i zvaničan zahtjev da se srednjovjekovni nadgrobni spomenici uvrste u svjetsku kulturnu baštinu pod zaštitom UNESCO-a, javlja Anadolu Agency.

Na sastanku s Bokovom dogovoreno je i da se naredne godine, pod okriljem Regionalnog savjeta za saradnju (RCC), održi samit šefova država regiona koji će u potpunosti biti posvećen kulturi i očuvanju kulturne baštine. Time bi se saradnja u oblasti kulture podigla na najviši međudržavni nivo, saopćeno je iz RCC-a.

Generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović istaknuo je da kultura nije samo jedan od temelja identiteta već da je i potencijalni generator novih radnih mjesta, posebno u oblasti turizma i izvoza.

Ministar kulture Republike Srbije Ivan Tasovac zatražio je od Regionalnog savjeta za saradnju da pomogne u revitalizaciji mreže nacionalnih muzeja u regionu, jer u ovom trenutku više takvih muzeja ne radi.

Radiosarajevo.ba

Za koga biste glasali da su izbori danas?

Bakir Izetbegović
Mladen Ivanić
Dragan Čović
Fahrudin Radončić
Emir Suljagić
Bakir Hadžiomerović
Sefer Halilović
Mustafa Cerić
Džebrail Bajramović
Mirsad Kebo
Halil Tuzlić
Adil Žigić
Željka Cvijanović
Goran Zmijianjac
Martin Raguž
Živko Budimir
Anto Popović