Alida Vračić: Metastaza nihilizma u Bosni
02. oktobar 2013. u 15:55
Alida Vračić: Metastaza nihilizma u Bosni
0

Reakcija na tekst:

Gerald Knaus: Koncept 'ostalih' vrlo čudan i nimalo ugodan

Piše: Alida Vračić 

Da, ali si zaboravio samo jednu stvar.

Bosanci ustvari ne žele modernost. Preferiraju ostati u kućicama koje će neko nacrtati za njih. Ne žele biti poligloti, naučnici, Bosanci i muslimani. Zašto, bilo bi isuviše jednostavno.

Bosanci nihilistički prefereiraju živjeti u zaboga kompliciranom društvu, i uvjeravati sebe kako su zaboga samo oni tako posebni. Nemaju ama baš nikakv interes naučiti o jednako složenim društvima koja su odabrala biti kosmopolitska.

Iako to nominalno tvrde, i vjerovatno intimno žele da vjeruju, nažalost građane Bosne i Hercegovine ustvari ne zanima progres. Ne zanima ih ekonomija, nauka, kultura, van okvira brzog profita i parade u javnosti. Ne žele da slušaju, još manje da uče. Ne znaju nista o svijetu van Bosne, opiru se novom i drugačijem. Ideje i koncepte koji im zvuče imalo moderno i strano unaprijed odbace i hrane se diskusijama o pogrešnosti istih, jer nas zaboga niko ne razumije.

Bosanci i Hercegovci ustvari već dugo žive u uvjerenju da su samo oni specijalan slučaj, da neko mora da dođe sa strane i da ih sredi, da su represivne mjere jedino rješenje, i da ništa ne treba ni raditi jer je sve ionako uzalud.

E, to je prava metastaza Bosanskog nihilizma.

U međuvremenu su političari i njihovi savjetnici sebe su ubijedili u isto. Razlika između njih i nas građana je da oni primaju novac za to.

*nihilizam je pogled na svijet, a pogotovo ljudsku egzistenciju, bez ikakve svrhe, značenja, ili razumljive istine. To je teorija koja promovira stanje u kojem se ne vjeruje ni u šta, ili u kome ne postoje ciljevi.


[Stavovi iznešeni u rubrici Ja mislim nisu nužno i stavovi portala Radiosarajevo.ba]

Radiosarajevo.ba

Vjerujete li da će uskoro početi obnavljanje Sarajevske žičare?

Ne znam
Ne vjerujem
Vjerujem