Alida Vračić: Metastaza nihilizma u Bosni
02. oktobar 2013. u 15:55
Alida Vračić: Metastaza nihilizma u Bosni

Reakcija na tekst:

Gerald Knaus: Koncept 'ostalih' vrlo čudan i nimalo ugodan

Piše: Alida Vračić 

Da, ali si zaboravio samo jednu stvar.

Bosanci ustvari ne žele modernost. Preferiraju ostati u kućicama koje će neko nacrtati za njih. Ne žele biti poligloti, naučnici, Bosanci i muslimani. Zašto, bilo bi isuviše jednostavno.

Bosanci nihilistički prefereiraju živjeti u zaboga kompliciranom društvu, i uvjeravati sebe kako su zaboga samo oni tako posebni. Nemaju ama baš nikakv interes naučiti o jednako složenim društvima koja su odabrala biti kosmopolitska.

Iako to nominalno tvrde, i vjerovatno intimno žele da vjeruju, nažalost građane Bosne i Hercegovine ustvari ne zanima progres. Ne zanima ih ekonomija, nauka, kultura, van okvira brzog profita i parade u javnosti. Ne žele da slušaju, još manje da uče. Ne znaju nista o svijetu van Bosne, opiru se novom i drugačijem. Ideje i koncepte koji im zvuče imalo moderno i strano unaprijed odbace i hrane se diskusijama o pogrešnosti istih, jer nas zaboga niko ne razumije.

Bosanci i Hercegovci ustvari već dugo žive u uvjerenju da su samo oni specijalan slučaj, da neko mora da dođe sa strane i da ih sredi, da su represivne mjere jedino rješenje, i da ništa ne treba ni raditi jer je sve ionako uzalud.

E, to je prava metastaza Bosanskog nihilizma.

U međuvremenu su političari i njihovi savjetnici sebe su ubijedili u isto. Razlika između njih i nas građana je da oni primaju novac za to.

*nihilizam je pogled na svijet, a pogotovo ljudsku egzistenciju, bez ikakve svrhe, značenja, ili razumljive istine. To je teorija koja promovira stanje u kojem se ne vjeruje ni u šta, ili u kome ne postoje ciljevi.


[Stavovi iznešeni u rubrici Ja mislim nisu nužno i stavovi portala Radiosarajevo.ba]

Radiosarajevo.ba

Za koga biste glasali da su izbori danas?

Bakir Izetbegović
Mladen Ivanić
Dragan Čović
Fahrudin Radončić
Emir Suljagić
Bakir Hadžiomerović
Sefer Halilović
Mustafa Cerić
Džebrail Bajramović
Mirsad Kebo
Halil Tuzlić
Adil Žigić
Željka Cvijanović
Goran Zmijianjac
Martin Raguž
Živko Budimir
Anto Popović