Obustavljena isplata penzija u Federaciji BiH
09. august 2013. u 07:54
Obustavljena isplata penzija u Federaciji BiH
0

Isplata penzija u Federaciji BiH obustavljena je jer Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) nema dovoljno novca, čime su se potvrdili medijski navodi da je PIO pred kolapsom, javlja agencija Onasa.

Hrvatska pošta (HP) Mostar, jedan od dva federalna poštanska operatera, saopštila je da nije u mogućnosti izvršiti isplatu penzija svim svojim korisnicima jer Federalni zavod PIO nije uplatio cjelokupan iznos novca potreban za isplatu penzija.

"Unatoč tome, Hrvatska pošta Mostar je izvršila isplatu penzija do iznosa sredstava koji joj je uplaćen, kako bi barem dijelu korisnika penzije stigle na vrijeme", navodi se u obavijesti HP Mostara.

Dodaje se da će HP Mostar s isplatom penzija nastaviti kada Zavod PIO Federacije BH uplati preostali iznos potreban za isplatu penzija.

Bh. mediji izvjestili su danas kako je Zavod PIO u minusu od 70 miliona maraka. Navode navode kako je do gubitaka u PIO-u došlo jer Vlada Federacije BiH nije izmirila stare obveze u iznosu od oko 170 miliona maraka.

Stabilizacija penzionog sistema jedan je od uslova Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) zbog kojega je BiH 2012. godine odobren dvogodišnji stand-by aranžman u iznosu od oko 400 miliona eura.

Radiosarajevo.ba

Vjerujete li da će uskoro početi obnavljanje Sarajevske žičare?

Ne znam
Ne vjerujem
Vjerujem