Šta se sve u Hrvatskoj mijenja od 1. jula Zastave EU i Hrvatske
13. juni 2013. u 09:17
Šta se sve u Hrvatskoj mijenja od 1. jula
0


Hrvatska će 1. jula ući u Europsku uniju, a mnogo toga će se promijeniti. Ipak, Hrvatska zadržava i neka svoja prava.

PDV od 25 %

PDV svaka država može regulirati na svoj način, ali ne smije biti manji od 5 posto. Hrvatskih 0 posto je već ukinuto, piše Dnevnik.hr.

Cigarete poskupljuju do 2017.

Cigarete su jedine koje se moraju uskladiti s EU cijenama, a do 2017. poskupit će za još najmanje 10 kuna (2,6 KM).

Od ostalih trošarina ili poreza, oni na alkohol, alkoholna pića i trošarina na energente su usklađeni. Važno je reći da trošarine na energente za kućanstva ne poskupljuju kao i za veći dio industrije.

Novi porezi = nova pravila

Novih poreza nema, tvrde Vladi, ali do 1. januara 2015. godine, jer tada se uvodi porez na građevinska zemljišta. Većina poreza u djelokrugu je vlada. Pa tako nema poreza na nekretnine ili štednju.

No zato razmjenom podataka Hrvatska dobiva mogućnost uvida u to gdje u EU njezini državljani štede i u kojim iznosima. 1. januara 2015. godine zanatlije će plaćati PDV čim ispostave račun, a do tada kada izvrše radove.

Auto, gume, veš mašine...

Automobil koji građani Hrvatske kupe u EU, na njega plaćaju PDV u Hrvatskoj ali i akcize, ali više ne plaćaju carine, piše Dnevnik.hr.

Automobil stariji od 6 mjeseci i s pređenih više od 6000 km, na njega ne plaćaju PDV, već samo akcize. Također, ako prodaju korišten automobil u zemljama EU ne plaćaju PDV, ali imaju pravo na povrat akciza od Hrvatske.

Na što se ne plaća PDV?

Ako se građani Hrvatske liječe u EU, ne plaćaju PDV, ali i stranci koji primjerice dođu popravljati zube u Hrvatsku, ne plaćaju PDV. Poduzetnik koji posluje unutar EU-a ima pravo na povrat poreza, ali samo kako to ta zemlja propisuje.

Povrat poreza odlazi u povijest

Povrat poreza za šoping više ne postoji. Granice i carinika nema što znači da je moguće kupiti nekoliko guma ili nekoliko perilica za pranje suđa i dovesti ih u Hrvatsku.

Dozvoljeno unijeti do 10.000 eura

Unutar EU dozvoljeno je nositi do 10.000 eura (oko 19,550 KM), a da se ne popunjava poseban obrazac.


Cigarete (Foto: Arhiv)

Koliko je moguće unijeti iz BiH?

Ulaskom u Uniju iz trećih zemalja, kako se to pravno kaže, a u praksi to je BiH ili recimo Srbija i Crna Gora, moći ćete na dan unijeti sljedeće: do 200 komada cigareta, 250 grama duhana za pušenje, 1 litru jakog alkoholnog pića, 4 litre vina i 16 litara piva, piše Dnevnik.hr.

Uskoro poskupljuje dizel

U narednom periodu poskupit će tačnije uvest će se nove akcize za dizel i to najmanje od 10 lipa (oko 0.025 KM).

Unutar EU temeljem pregovora dozvoljeno je nositi do 10 kg mesa.

Liberalniji poštanski promet

Ulaskom u EU liberalizira se poštanski promet - tako građani Hrvatske mogu primiti pakete do 150 eura (oko 293 KM), a da ne plate carinu i PDV i to je ušteda do 22 eura (43 KM).

Poklon ubuduće možemo primati do 45 eura (88 KM) bez plaćanja, a sada je taj iznos do 300 kuna (78,5 KM).

Radiosarajevo.ba

Smatrate li da je opravdano da GRAS podigne kredit od 50 miliona KM?

Nije opravdano, novac im treba samo da pokriju dugovanja
Ne znam
Opravdano je, iskoristit će to za poboljšanje usluga