Šta se sve u Hrvatskoj mijenja od 1. jula Zastave EU i Hrvatske
13. juni 2013. u 09:17
Šta se sve u Hrvatskoj mijenja od 1. jula


Hrvatska će 1. jula ući u Europsku uniju, a mnogo toga će se promijeniti. Ipak, Hrvatska zadržava i neka svoja prava.

PDV od 25 %

PDV svaka država može regulirati na svoj način, ali ne smije biti manji od 5 posto. Hrvatskih 0 posto je već ukinuto, piše Dnevnik.hr.

Cigarete poskupljuju do 2017.

Cigarete su jedine koje se moraju uskladiti s EU cijenama, a do 2017. poskupit će za još najmanje 10 kuna (2,6 KM).

Od ostalih trošarina ili poreza, oni na alkohol, alkoholna pića i trošarina na energente su usklađeni. Važno je reći da trošarine na energente za kućanstva ne poskupljuju kao i za veći dio industrije.

Novi porezi = nova pravila

Novih poreza nema, tvrde Vladi, ali do 1. januara 2015. godine, jer tada se uvodi porez na građevinska zemljišta. Većina poreza u djelokrugu je vlada. Pa tako nema poreza na nekretnine ili štednju.

No zato razmjenom podataka Hrvatska dobiva mogućnost uvida u to gdje u EU njezini državljani štede i u kojim iznosima. 1. januara 2015. godine zanatlije će plaćati PDV čim ispostave račun, a do tada kada izvrše radove.

Auto, gume, veš mašine...

Automobil koji građani Hrvatske kupe u EU, na njega plaćaju PDV u Hrvatskoj ali i akcize, ali više ne plaćaju carine, piše Dnevnik.hr.

Automobil stariji od 6 mjeseci i s pređenih više od 6000 km, na njega ne plaćaju PDV, već samo akcize. Također, ako prodaju korišten automobil u zemljama EU ne plaćaju PDV, ali imaju pravo na povrat akciza od Hrvatske.

Na što se ne plaća PDV?

Ako se građani Hrvatske liječe u EU, ne plaćaju PDV, ali i stranci koji primjerice dođu popravljati zube u Hrvatsku, ne plaćaju PDV. Poduzetnik koji posluje unutar EU-a ima pravo na povrat poreza, ali samo kako to ta zemlja propisuje.

Povrat poreza odlazi u povijest

Povrat poreza za šoping više ne postoji. Granice i carinika nema što znači da je moguće kupiti nekoliko guma ili nekoliko perilica za pranje suđa i dovesti ih u Hrvatsku.

Dozvoljeno unijeti do 10.000 eura

Unutar EU dozvoljeno je nositi do 10.000 eura (oko 19,550 KM), a da se ne popunjava poseban obrazac.


Cigarete (Foto: Arhiv)

Koliko je moguće unijeti iz BiH?

Ulaskom u Uniju iz trećih zemalja, kako se to pravno kaže, a u praksi to je BiH ili recimo Srbija i Crna Gora, moći ćete na dan unijeti sljedeće: do 200 komada cigareta, 250 grama duhana za pušenje, 1 litru jakog alkoholnog pića, 4 litre vina i 16 litara piva, piše Dnevnik.hr.

Uskoro poskupljuje dizel

U narednom periodu poskupit će tačnije uvest će se nove akcize za dizel i to najmanje od 10 lipa (oko 0.025 KM).

Unutar EU temeljem pregovora dozvoljeno je nositi do 10 kg mesa.

Liberalniji poštanski promet

Ulaskom u EU liberalizira se poštanski promet - tako građani Hrvatske mogu primiti pakete do 150 eura (oko 293 KM), a da ne plate carinu i PDV i to je ušteda do 22 eura (43 KM).

Poklon ubuduće možemo primati do 45 eura (88 KM) bez plaćanja, a sada je taj iznos do 300 kuna (78,5 KM).

Radiosarajevo.ba

Kako ocjenjujete sigurnosnu situaciju u BiH?

Zadovoljavajuća
Kao i uvijek
Nikad gore
Ne razmišljam o tome