Katastrofalno stanje u školi u Lubardi
06. juni 2013. u 09:07
Katastrofalno stanje u školi u Lubardi

Predstavnici grupe roditelja 64 učenika od prvog do petog razreda Osnovne škole Donja Lubarda kod Cazina sastali su se u srijedu sa ministrom obrazovanja u Vladi USK-a Darijom Jurićem zbog novonastale situacije i odluke roditelja da djecu više ne šalju u školu, piše  Oslobođenje.

„Stanje u školi je katastrofalno, ne želimo ih pustiti zadnju sedmicu na nastavu jer svakodnevno obolijevaju. Higijensko-epidemiološka situacija je alarmantna, bakterije su posvuda, zidovi škole su zeleni, mokri čvorovi katastrofalni, u dječijim školskim kutijama i miševi su se počeli kotiti, podovi propadaju, zidovi se ljušte, jednostavno užas. Evo samo jedan primjer da navedem, podovi u školi su, umjesto bojom, premazivani lož-uljem i djeca to svaki dan udišu. Mnogo djece je oboljelo od astme, među njima i moja djevojčica Ajla, koja je peti razred. Nikad nije bila ni dan u bolnici, a onda, od prije tri godine, počeo sam da je vodam po bolnicama zbog astme“,  ispričao  je roditelj Edin Kajtezović.

Pored njega, ministar je primio i roditelje Arifu Draganović, Semiru Kajtezović i Minku Kajtezović.

One su  kazale da je rješenje ovog problema jednostavno. Pored škole u koju njihova djeca idu, nalazi se novosagrađena kojoj nedostaju samo finalni radovi, međutim, gradnja je obustavljena prije tri godine, o čemu  je upoznat i ministar.

„Problem sa tim novosagrađenim školama je taj što su u startu bile projektirane kao ogromne, da ne kažem po megalomanskim zahtjevima. Ova djeca rade u stvarno lošim uslovima, obolijevaju i od bolesti plućnog karaktera, a imamo sličnih primjera i u školi Lubarda i drugdje, gdje također škole datiraju iz nekih davnih vremena, a nove poslijeratne ogromne škole nikada nisu dovršene. Prema našim procjenama, da bismo jednu takvu školu dovršili, bilo bi nam potrebno oko 20 miliona maraka. Rješenje vidimo u raspisanom konkursu Federalnog ministarstva obrazovanja, te ćemo konkurisati na raspoloživu sumu od 35 hiljada maraka, a u prioritetima ćemo kandidirati i ovu školu. Nadam se da ćemo moći osposobiti barem tri učionice i mokre čvorove“, kazao  je ministar Jurić.

Roditelji nemaju ništa protiv ovakvog prijedloga, svjesni su da bi sanacija stare škole bila skuplja nego izgradnja nove, a da novosagrađenu za sada nije moguće potpuno osposobiti.

„Mi ćemo biti zadovoljni i nama je jedino važno da se stvore uvjeti da djeci bude čisto i da njihovo zdravlje bude zaštićeno“, rekli su  roditelji.

 

Radiosarajevo.ba

Za koga biste glasali da su izbori danas?

Bakir Izetbegović
Mladen Ivanić
Dragan Čović
Fahrudin Radončić
Emir Suljagić
Bakir Hadžiomerović
Sefer Halilović
Mustafa Cerić
Džebrail Bajramović
Mirsad Kebo
Halil Tuzlić
Adil Žigić
Željka Cvijanović
Goran Zmijianjac
Martin Raguž
Živko Budimir
Anto Popović